حامد توکلی؛ سید سعید محتسبی؛ رضا علیمردانی
چکیده
یکی از مهمترین نهادههای کشاورزی که تأثیر زیادی در رشد گیاه، عملکرد و کیفیت محصول دارد، نیتروژن است. حسگرهای مختلفی توسعه یافتهاند برای آنکه وضعیت نیتروژن محصولات به شکلی غیرمخرب تشخیص داده شود. در این تحقیق به مقایسة عملکرد حسگرهای Crop-Circle و ISARIA برای تشخیص وضعیت نیتروژن گندم زمستانه در طول دورة رشد، پرداخته شد. حساسیت ...
بیشتر
یکی از مهمترین نهادههای کشاورزی که تأثیر زیادی در رشد گیاه، عملکرد و کیفیت محصول دارد، نیتروژن است. حسگرهای مختلفی توسعه یافتهاند برای آنکه وضعیت نیتروژن محصولات به شکلی غیرمخرب تشخیص داده شود. در این تحقیق به مقایسة عملکرد حسگرهای Crop-Circle و ISARIA برای تشخیص وضعیت نیتروژن گندم زمستانه در طول دورة رشد، پرداخته شد. حساسیت اندازهگیری حسگرها نسبت به وضعیت آب محصول نیز مورد ارزیابی قرار گرفت. برای این منظور، در طول فصل زراعی 2012، در مزرعهای تحقیقاتی، طرح آزمایشی بلوکهای خرد شده تصادفی با دو تکرار اجرا شد. تیمارها شامل چهار میزان کوددهی نیتروژن (0، 60، 120 و 240 کیلوگرم بر هکتار) و دو نوع رژیم آبدهی (با آبیاری تکمیلی و بدون آبیاری) بود. بر اساس نتایج به دست آمده، حسگرهای Crop-Circle و ISARIA عملکرد بسیار خوبی برای تشخیص وضعیت نیتروژن گندم زمستانه از خود نشان دادند. اندازهگیریهای حسگر Crop-Circle تحت تأثیر وضعیت آب محصول قرار گرفت، در حالیکه حسگر ISARIA حساسیت کمی نسبت به وضعیت آب محصول نشان داد.
نیکروز باقری؛ علیرضا کیهانی؛ سید سعید محتسبی؛ رضا علیمرانی
دوره 10، شماره 4 ، اسفند 1388، ، صفحه 73-88
چکیده
پایش پارامترهای مؤثر بر خشک شدن محصول به منظور ارزیابی و بررسی دقیق عملکرد سیستم در شرایط واقعی ضروری است. برای بررسی عملکرد خشککن خورشیدی همرفت اجباری طراحی شده جهت خشک کردن سبزیهای برگی و گیاهان دارویی، یک سیستم پایش ساخته شد. که در آن چند حسگر دما دیجیتالی در نقاط ورودی هوا به جمعکننده، خروجی هوا از جمعکننده، و ...
بیشتر
پایش پارامترهای مؤثر بر خشک شدن محصول به منظور ارزیابی و بررسی دقیق عملکرد سیستم در شرایط واقعی ضروری است. برای بررسی عملکرد خشککن خورشیدی همرفت اجباری طراحی شده جهت خشک کردن سبزیهای برگی و گیاهان دارویی، یک سیستم پایش ساخته شد. که در آن چند حسگر دما دیجیتالی در نقاط ورودی هوا به جمعکننده، خروجی هوا از جمعکننده، و خروجی هوا از محفظة خشککن قرار داده شده است. برای ثبت اطلاعات حسگرها و انجام محاسبات، برنامهای با استفاده از زبان برنامه نویسی ویژوال بیسیک 6 نوشته شد. آزمایشها در سه تکرار و هر تکرار به مدت 8 ساعت از 10 صبح تا 6 بعد از ظهر در فصل تابستان اجرا شد. در تمامی آزمایشها، محصول (نعنا) به ارتفاع 5 سانتیمتر روی سینیهای محفظة خشککن قرار داده شد. نتایج آزمایشها نشان میدهد که انرژی تابشی در صفحة جمعکننده، انرژی حرارتی جذب شده در جمعکننده، و انرژی لازم برای تبخیر محصول رابطهای خطی و مستقیم با دما دارند و نیز در فرایند خشکشدن، انرژی تابشی ابتدا روند افزایشی و سپس کاهشی دارد. نتایج حاصل از آزمایشها همچنین نشان میدهد که میانگین دماها در ورودی جمعکننده، خروجی جمعکننده، و خروجی هوا از محفظة خشککن بهترتیب 1/38، 7/54و 5/45 درجه سانتیگراد است. میانگین حداکثر و حداقل بازده انرژی در آزمایشها بهترتیب 49 و 7/14درصد و دامنة نوسانات آن در محدوده 14 تا 53 درصد است. میانگین انرژی تابشی و انرژی لازم برای تبخیر رطوبت محصول بهترتیب 4/4572 و 2/2772 کیلوژول به دست آمد. منحنی خشک شدن محصول نیز به صورت رابطهای نمایی با رابطه و 945/0 =R2 به دست آمد.