@article { author = {شرایعی, پروین and شاه بیگ, محمدعلی and مختاریان, علی}, title = {Investigation the Effect of Grapeguard on Quality and Controlling Fungal Contamination of Grape in Cold Storage}, journal = {Food Engineering Research}, volume = {5}, number = {3}, pages = {1-16}, year = {2004}, publisher = {Agricultural Engineering Research Institute}, issn = {2645-4513}, eissn = {2645-4521}, doi = {}, abstract = {In order to study the effect of grapeguard on quality, quantity and control of storage diseases of grape in cold storage a completely randomized design with 3 replicate was conducted on two cultivators of Kolahdari and Kajanguri in Khorasan Agricultural Research Center. The fruits after harvesting were transferred to the sheltered place. Before keeping in cold storage, the temperature of fruits was reduced to 6oC during 6-24 hours precooling. The attributes including fungal contamination, berry decay, peduncle length, cluster length, cluster width, berry width, berry length, berry weight, cluster weight, soluble solids, titrable acidity and pH were measured immediately after harvest. Grapeguard sheets including 4, 7 and 10% sodium metabisulfite solutions were laid in two layers in bottom and middle of box. All the samples including control and the other treatments kept in 0oC and 90-95% relative humidity for 3 months, and all the tests were done again. Sulfur concentration, vitamin C and organoleptic characteristics were measured at the end of third month. The results revealed that fungal contamination and decay of grapes decreased by application of grapeguard sheets. These sheets caused to change TSS, decrease titrable acidity and prevent to increase pH during storage time. By increasing Metabisulfite sodium solution, the amount of vitamin C increased. Results of quality and quantity tests showed that application of grapeguard including 10 percent metabisulfite caused keeping quantity and quality characteristics in grape, but amount of sulfite dioxide was in standard limits and keeping quality of Kolahdary is better than Kajanguri, and 7% metabisulfite is in second order.}, keywords = {grape,Grape guard,Fungal Contamination,Quality characteristic,Storagelife,Sulfite Dioxide}, title_fa = {بررسی تأثیر ورقه های گریپ گارد بر کیفیت و کنترل آلودگی قارچی انگور در سردخانه}, abstract_fa = {در این تحقیق به منظور بررسی تأثیر ورقه­های گریپ گارد بر کیفیت‌ انگور و کنترل بیماریهای انباری در سردخانه طرحی به صورت‌ آزمایش فاکتوریل با پایة کاملاً تصادفی با سه تکرار روی ارقام کلاهداری و کج ­انگوری ‌به اجرا درآمد. ورقه‌های گریپ‌گارد حاوی0، 4، 7 و10 درصد محلول متابی‌سولفیت سدیم‌ در دو ردیف، ته و وسط، جعبه­ها قرار داده شدند. جعبه­های تیمار شده به مدت 3 ماه در دمای صفر درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی 90-95 درصد نگهداری شدند. هر ماه یک بار میزان ‌آلودگی قارچی، پوسیدگی حبه‌ها، میزان‌کل مواد جامد قابل حل، اسید قابل تیتر، pH، درصد قند و درصد رطوبت و در پایان ماه سوم مقدار گو‌گرد‌ باقیمانده، ویتامین ث، و خصوصیات ارگانو‌لپتیکی اندازه‌گیری شد. نتایج آزمایشها نشان داد که‌ درصد آلودگی قارچی و درصد پوسیدگی در اثر استفاده از ورقه­های گریپ گارد کاهش می‌یابد. استفاده از این ورقه‌ها باعث تغییر در میزان مواد جامد قابل حل و کاهش اسید قابل تیتر می‌شود و از افزایش pH در مدت نگهداری جلوگیری می‌کند. میزان ویتامین ث در اثر افزایش غلظت  محلول متابی­سولفیت سدیم افزایش پیدا می‌کند. با توجه به نتایج حاصل، استفاده‌ از ور‌قه­‌های‌ گریپ‌ گارد حاوی 10 در‌صد­محلول متابی‌سولفیت ‌سدیم باعث ‌حفظ ‌بهتر‌ خصو‌صیات کمی و ‌کیفی انگور می‌شود. میزان با‌قیماندة دی اکسید گوگرد در پایان ماه سوم نگهداری در حد استاندارد بود و‌ حفظ این خصوصیات ‌در رقم کلاهداری خیلی بهتر از رقم کج انگوری مشاهده شد. نتایج استفاده از ور‌قه‌های‌ گریپ‌گارد حاوی 7 درصد محلول متا‌بی‌سو‌لفیت سدیم ‌در ردة دوم قرارگرفت.}, keywords_fa = {}, url = {https://fooder.areeo.ac.ir/article_100802.html}, eprint = {https://fooder.areeo.ac.ir/article_100802_805527b1c3d8c4efdb851f276e29f717.pdf} } @article { author = {خوشنود یزدی, علی اصغر and قهرمان, بیژن}, title = {Investigation of Relationships Between Soil Texture and Scaling Parameter to Predict Soil Water Content}, journal = {Food Engineering Research}, volume = {5}, number = {3}, pages = {17-34}, year = {2004}, publisher = {Agricultural Engineering Research Institute}, issn = {2645-4513}, eissn = {2645-4521}, doi = {}, abstract = {The Arya and Paris model is a commonly accepted method to translate a particle-size distribution curve into a corresponding soil moisture characteristic curve using scaling parameter (α). The scaling parameter, in the original model of Arya and Paris (1981), was assumed constant (α=1.38) for all soil texture classes. In recent years, several studies have shown that α is not constant and its quantity depends on soil particle size distribution. The present investigation was conducted in order to determine the relationships between soil texture and scaling parameter. In this study, α, is considered as a function of scaled number of spherical particles to estimate the pore length in a natural soil. Results confirmed that α was not a constant value but changed with increasing particle size, especially for the sand fraction. Since the scaling parameter is difficult to determine, a regression equation (r2 = 0.96) was obtained to estimate scaling parameter. The predictive ability of the equation and that of the constant (α = 1.38) were compared on a few soils from Amol, Babol, and Karaj regions. Predictions of soil water content showed reasonable to excellent agreement with measured data, while use of a constant value (1.38) led to under-predictions in dry range and over-predictions in wet range.}, keywords = {particle-size distribution,Pore Length,Scaling Parameter,Soil moisture characteristic curve,soil texture}, title_fa = {بررسی روابط بافت خاک و پارامتر مقیاس بندی برای برآورد رطوبت خاک}, abstract_fa = {     مدل آریا و پاریس روش معمولاً پذیرفته شده­ایبرای تبدیل منحنی توزیع اندازه ذرات به منحنی مشخصة آب خاک با استفاده از پارامتر مقیاس بندی (Scaling parameter, α)است. در مدل اولیة آریا و پاریس (1981)، پارامتر مقیاس بندی برای تمام گروههای بافتی خاک، ثابت (38/1) فرض شده بود. در سالهای اخیر، مطالعات متعدد نشان داده است که پارامتر مقیاس بندی مقدار ثابتی نیست و کمیت آن بستگی به توزیع اندازة ذرات خاک دارد. به منظور بررسی روابط بین بافت خاک و پارامتر مقیاس بندی و همچنین برآورد تقریبی منحنی رطوبتی خاک تحقیقاتی انجام شد که نتایج آن دراین مقاله ارائه می­شود. در این مطالعه، پارامتر α تابعی از عدد مقیاس بندی شدة تعداد ذرات کروی برای تخمین طول خلل و فرج در نظر گرفته شده است . نتایج نشان داد که α مقداری ثابت نیست و با افزایش اندازة ذرات خاک به ویژه برای بخش شن تغییر می‌کند. از آنجاکه تعیین پارامتر مقیاس‌بندی مشکل است، برای تخمین پارامتر مقیاس‌بندی بر اساس پارامترهای توزیع اندازه ذرات خاک یک معادلة رگرسیونی به دست آمد (96/0 r2=) و دقت برآورد معادله و روش پارامتر با مقدار ثابت(38/1= α) در تعدادی از خاکهای مناطق آمل، بابل و کرج مقایسه شدند. پیش‌بینی­های رطوبت خاک نتایج قابل قبول تا عالی را با مقادیر اندازه‌گیری شده نشان داد. استفاده از یک مقدار ثابت(38/1 = α) برای رطوبتهای کم منتج به پیش بینی­های کمتر و برای رطوبتهای بیشتر منجر به پیش‌بینی­های بیشتر شد. منحنی مشخصه آب خاک به طرز قابل قبولی برای سه نمونه خاک شبیه‌سازی شد.}, keywords_fa = {}, url = {https://fooder.areeo.ac.ir/article_100803.html}, eprint = {https://fooder.areeo.ac.ir/article_100803_e36de685f168d2f8501cfb42fbf573ec.pdf} } @article { author = {امیری چایجان, رضا and خوش تقاضا, محمدهادی and کیانمهر, محمدحسین}, title = {Design Principles of Experimental Fluidized Bed Dryer for Some Agricultural Products}, journal = {Food Engineering Research}, volume = {5}, number = {3}, pages = {35-52}, year = {2004}, publisher = {Agricultural Engineering Research Institute}, issn = {2645-4513}, eissn = {2645-4521}, doi = {}, abstract = {In order to study the fluidization behavior of grains, a laboratory fluidized bed dryer (FBD) was designed and developed. Forward blade centrifugal fan with 1.5 kW electric motor, was selected to be used based on the highest pressure loss calculated at minimum fluidization condition and airflow rate at terminal velocity of the selected grains (paddy, soybean, millet and barley). The dryer was constructed with cylindrical chamber (0.144m diameter and 0.3m height), and 3.3 kW electric heater (with seven elements). Gas distributor bedplates were selected from the physical properties of the grain samples and then fluidization characteristic curves of the samples were obtained. Fluidization uniformity and drying of the samples showed that the dryer works properly and drying time of paddy at fluidized bed condition was shorter than that at fixed bed condition. The fluidization experiment results of the samples showed that the deviation between calculated and experimental pressure loss and minimum fluidization velocity for millet and soybean were less than the other grains, because of high sphericity.}, keywords = {Drying Time,Fluidization,Fluidized bed dryer,Grain Products}, title_fa = {اصول طراحی خشک‌‌کن بسترسیال آزمایشگاهی برای برخی محصولات دانه‏ای زراعی}, abstract_fa = {جهت مطالعه رفتار سیال سازی محصولات دانه‏ای، یک خشک‌‌کن بستر سیال آزمایشگاهی طراحی و ساخته شد. دمندة سانتریفوژ با پره‌‌های خمیده به طرف جلو با قدرت موتور 5/1 کیلو وات بر اساس بیشترین افت فشار استاتیک در شرایط حداقل‏ سیال‏سازی و سرعت سیال در آستانة انتقال برای محصولات دانه‏ای مورد آزمایش (شلتوک، سویا، ارزن، و جو) انتخاب شد. محفظة خشک‌‌کن به قطر داخلی 144/0 متر و ارتفاع 3/0 متر و کورة حرارتی با 7 المنت الکتریکی و توان 3/3 کیلو وات ساخته شد. صفحه‏های توزیع‌‌کننده بر اساس خواص فیزیکی هر یک از محصولات مذکور انتخاب و منحنی مشخصة سیال‏سازی محصولات مذکور به دست آمد. یکنواختی سیال‌‌سازی و خشک‏کردن نمونه­های مورد آزمایش بیانگر عملکرد صحیح دستگاه بود. همچنین طی آزمایش مقدماتی معلوم شد که زمان خشک ‌‌شدن شلتوک در شرایط سیال‌‌سازی کاهش چشمگیری نسبت به حالت بستر ثابت دارد. نتایج آزمایشهای سیال‏سازی دانه‏ها نشان داد که انحراف مقادیر محاسبه‏شده و آزمایشی افت فشار و سرعت هوا در نقطة حداقل سیال‏سازی برای ارزن و سویا به علت کرویت بالا، کمتر از شلتوک و جو بود.}, keywords_fa = {}, url = {https://fooder.areeo.ac.ir/article_100804.html}, eprint = {https://fooder.areeo.ac.ir/article_100804_0be903d70d26441a422aceee5be757a8.pdf} } @article { author = {قائمی, علی اصغر and فروغی, فرید}, title = {Determination of Appropriate Distribution Function for Description of Spatial Variation Application Water in Center pivot Irrigation System}, journal = {Food Engineering Research}, volume = {5}, number = {3}, pages = {53-62}, year = {2004}, publisher = {Agricultural Engineering Research Institute}, issn = {2645-4513}, eissn = {2645-4521}, doi = {}, abstract = {Center pivot irrigation system is one of the modern irrigation methods, which is used in many parts of Iran. Due to the fast development and high utilization of this system, the concept of the optimal irrigation depth is really important for this system. This question are generally proposed that how much is the optimal irrigation depth? This parameter is usually determined without considering distribution functions and environmental protection parameters. Regarding the environmental problems and the cost of refining it, the computed irrigation depth, which gives us the maximum yield is not the optimal irrigation depth necessarily. So environmental limitations should be considered in determination of the optimal irrigation depth and it,s necessary to determine data distribution function. In this research, according to ASAE standard, any data distribution function were determined. System layout was setup. Four radial lines of catch cans with 6m space were used. (two radial lines of catch cans A and B, were installed on the maximum slope with 3º between every two rows and two radial lines of catch cans C and D, were installed on the minimum slope with 3º between every two rows). Field data were collected with different speeds of the center pivot system. The amount of water in the catch cans were measured in different weather conditions (wind speed, weather temperature and relative humidity) proposed distribution function in sprinkler irrigation (normal, lognormal, specialized power and uniform distribution) were selected. Nonparametric statistic test (Kolmogorov-Smirnov) is used. Results show that specialized power and uniform distribution were failures at the 0.05 confidence level in all of the tests (20 out of 20). Lognormal distribution function had 17 cases of failures (17 out of 20) at the 0.05 confidence level normal distribution function had 5 cases of failures (5 out of 20) at the 0.05 confidence level. So, normal distribution function shows the best description for dispersion data. It is suggested that for center pivot irrigation system, the optimal irrigation depth should be determined by using normal distribution.}, keywords = {Center pivot,Distribution Function,Irrigation,Kolmogorov-Smirnov,Normal distribution,Nonparametric Statistics}, title_fa = {تعیین تابع توزیع مناسب برای توصیف تغییرات مکانی آب به‌کار رفته در آبیاری بارانی عقربه‌ای}, abstract_fa = {سیستم آبیاری بارانی عقربه‌ای یکی از روشهای مدرن آبیاری در بسیاری از نقاط کشور است. با توجه به استفادة رو به رشد از این سیستم، مسائل خشکسالی، و بحث اقتصادی بودن آبیاری (عمق بهینه آبیاری) این سوال مطرح می‌شود که عمق بهینة آبیاری چه مقدار است؟ متاسفانه این پارامتر عموماً بدون در نظر گرفتن تأثیرات زیست محیطی تعیین می‌شود. با توجه به مسائل زیست محیطی و هزینه‌ای که برای پاکسازی آن باید متحمل شویم عمق بهینه آبیاری، لزوماً عمقی نیست که بیشترین محصول از آن عاید شود. از این رو در تعیین عمق بهینه آبیاری محدودیتهای زیست محیطی را نیز باید در نظر گرفت. از طرفی دیگر، تمامی معادلاتی که برای بیان عمق بهینه آبیاری ارائه شده‌اند بر مبنای تابع توزیع حاکم بر مشاهدات مزرعه‌ای (مقدار آب پاشیده شده و یا نفوذ کرده در خاک) هستند و بنابراین دانستن تابع توزیع حاکم بر مشاهدات (مقدار آب پاشیده شده و یا نفوذ کرده در خاک) در تعیین عمق بهینه آبیاری امری ضروری و اجتناب ناپذیر است که در این تحقیق این امر بررسی شده است. در ابتدا، آزمایشها مطابق با استاندارد ASAE طرح ریزی شد. بدین منظور در چهار ردیف شعاعی (دو ردیفA ،  Bروی شیب حداکثر با زاویه °3 بین دو شعاع و دو ردیفC ،  Dروی شیب حداقل با زاویه °3 بین دو شعاع) قوطیهای نمونه‌برداری آب به فاصلة 6 متر قرار گرفت. سپس دستگاه با سرعتهای مختلف راه‌اندازی و مقادیر آب داخل قوطیها در شرایط مختلف اقلیمی (سرعت باد، دمای هوا، رطوبت نسبی) اندازه‌گیری شد. سپس توابع توزیع مطرح در آبیاری بارانی (توزیع نرمال، لوگ‌نرمال، توانی خاص و یکنواخت) انتخاب شد. برای محاسبات از یک تست آمار ناپارامتری (آزمون کولموگرف-اسمیرنوف) استفاده شد. از بین توابع توزیع مورد بررسی، توابع توانی و یکنواخت در سطح اعتماد 5 درصد در کلیه آزمایشها از نظر آماری رد شدند. توزیع لوگ‌نرمال فقط در سه آزمون (از 20 مورد) در سطح اعتماد 5 درصد پذیرفته شد. توزیع نرمال که در سطح اعتماد 5 درصد در 15 آزمون پذیرفته شد بهترین توصیف را برای پراکندگی داده‌ها ارائه داده است. لذا توصیه می‌شود که برای سیستم آبیاری بارانی عقربه‌ای محاسبات تعیین عمق بهینه آبیاری با در نظر گرفتن تابع توزیع نرمال دنبال شود.}, keywords_fa = {}, url = {https://fooder.areeo.ac.ir/article_100805.html}, eprint = {https://fooder.areeo.ac.ir/article_100805_d986e868c0a08e1aa61ab4e199dd0ce9.pdf} } @article { author = {دیلمقانی حسنلویی, محمدرضا and طاهری, مهدی and ملکوتی, محمد جعفر}, title = {The Interactive Effects of Potassium and Calcium on the K/Ca and Quality of Apple Fruits (In Naghadeh)}, journal = {Food Engineering Research}, volume = {5}, number = {3}, pages = {63-84}, year = {2004}, publisher = {Agricultural Engineering Research Institute}, issn = {2645-4513}, eissn = {2645-4521}, doi = {}, abstract = {Potassium and calcium are two important nutrients determining fruit quality. In order to study of K/Ca ratio of fruits in firmness and storage shelf-life of fruits, an experiment carried out in RCBD on Golden delicious apple with 9 treatment in 5 replication in Naghadeh in 2001. The experimental treatments including: T1= control, T2 = T1+ micronutrients, T3= T2+MOP (based on soil test), T4 = T3+ 4 times 0.5% CaCl2 spray, T5= T3+ 8 times 0.5%CaCl2 spray, T6= T2+MOP (50% above soil test), T7 =T6+ 4 times 0.5%CaCl2 spray, T8 =T6+ 8 times 0.5%CaCl2 spray, T9=T2+ K2SO4 (50% above soil test)+8 times 0.5% CaCl2 spray.The results showed that foliar applications of CaCl2 solutions increased fruit firmness compared with fruits receiving high rates of potassium but no calcium. The greatest firmness was obtained with 8 times application of CaCl2 solution. Treatment 6, which involved the application of potassium at 1.5 times the soil test but no foliar application of calcium chloride, resulted in the lowest firmness. There were no significant differences among the treatments with regard to pH, TA and TSS; However the fruit calcium contents were significantly different in treatments..Fruits K/Ca ratio was 44 in control and increased about 58 in T6. But in T8 with optimal consumption of fertilizer and eight times CaCl2 0.5% spray, this ratio reduced to 20. The treatments did not   affected on fruit firmness in 90 days after storage significantly. Therefore, in order to increase the calcium of fruits and to improve the fruit firmness 8 biweekly foliar applications of CaCl2 (beginning 3 to 4 weeks after full bloom) is recommended.}, keywords = {calcium chloride,Fruit Firmness,Golden Delicious,potassium chloride,Potassium/Calcium Ratia,Potassium sulfate,storage life}, title_fa = {برهمکنش پتاسیم وکلسیم بر تغییرات نسبت پتاسیم به کلسیم (K/Ca) و بهبود کیفیت میوه های سیب در شهرستان نقده}, abstract_fa = {پتاسیم و کلسیم دو عنصر مهم در تعیین کیفیت میوه­ها به ویژه سیب به شمار می روند. با توجه به تأثیرات متقابل بین این دو عنصر، مصرف متعادل هر یک از آنها جهت تنظیم نسبت پتاسیم به کلسیم حیاتی است و ضرورت دارد این نسبت در حد متعادلی نگه داشته شود. به منظور افزایش سفتی بافت میوه سیب، افزایش طول عمر انباری آن وتعیین بهترین نسبت پتاسیم به کلسیم در میوه، آزمایشی در نقده در سال زراعی80- 1379 با 9 تیمار در5 تکرار در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی روی پایة بذری درختان 25 ساله رقم گلدن دلیشس(Golden delicious) انجام گرفت. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از تیمار1= شاهد (کودهای ازت، فسفر و کودهای حیوانی به صورت پخش سطحی)، تیمار2= T1+ کودهای میکرو به صورت چالکود، تیمار3= T2 + کلرور پتاسیم بر اساس آزمون خاک، تیمار4=  T3+ محلول پاشی کلرور کلسیم نیم درصد در چهار مرحله، تیمار5 = T3+ محلول پاشی کلرور کلسیم نیم درصد در هشت مرحله، تیمار6= T2 + محلول پاشی کلرور پتاسیم 50 درصد بالای آزمون خاک، تیمار7= T6+ محلول پاشی کلرور کلسیم نیم درصد درچهار مرحله، تیمار8= T6+ محلول پاشی کلرورکلسیم نیم درصد در هشت مرحله، تیمار9 = T2+ سولفات پتاسیم 50 درصد بالای آزمون خاک + محلول پاشی کلرور کلسیم نیم درصد در هشت مرحله. نتایج این بررسی نشان داد که سفتی بافت میوة سیب پس از محلول پاشی کلرور کلسیم در مقایسه با وقتی که میوه نسبت بالایی از پتاسیم بدون محلول پاشی کلسیم دریافت کند، بالا می رود. بیشترین سفتی مربوط به تیمار هشت (85/3 کیلوگرم برسانتیمترمربع) با هشت مرحله محلول­پاشی کلرور کلسیم بود. در حالی­که تیمار ششم با مصرف50 درصد بالای آزمون خاک پتاسیم و بدون محلول­پاشی کلسیم پایین­ترین میزان سفتی(11/3کیلوگرم برسانتیمترمربع) را به دست داد. لذا اختلاف میانگین سفتی بافت میوه در تیمارها در سطح5درصد معنی دار بود.سایر صفات کیفی میوه نظیر pH، اسیدیته، مواد جامد قابل حل، اختلاف معنی داری در بین تیمارها نشان ندادند. نسبت پتاسیم به کلسیم میوه ها در تیمار شاهد(44= K/Ca) بود که به حدود (58= K/Ca)در تیمار ششم افزایش یافت، اما در تیمار هشتم با مصرف متعادل کود وهشت مرحله محلول پاشی کلرور کلسیم نیم درصد این نسبت به محدوده  (23= K/Ca)کاهش یافت. در نود روز بعد از انبارداری تیمارها روی سفتی بافت میوه هیچگونه اثری نداشتند.}, keywords_fa = {}, url = {https://fooder.areeo.ac.ir/article_100806.html}, eprint = {https://fooder.areeo.ac.ir/article_100806_e51031683e58abeb018208634f74f7b0.pdf} } @article { author = {توکلی, علیرضا}, title = {An Economic Evaluation of Supplemental Irrigation at Optimum Rate of Nitrogen on Wheat in Rainfed Condition}, journal = {Food Engineering Research}, volume = {5}, number = {3}, pages = {97-112}, year = {2004}, publisher = {Agricultural Engineering Research Institute}, issn = {2645-4513}, eissn = {2645-4521}, doi = {}, abstract = {In order to obtain the maximum benefit, yield increasing and its stability a supplemental irrigation field experiment was conducted as split plot arranged in a randomized complete block design (RCBD) with three replications during 1999-2002 at Maragheh Agricultural Research Station of DARI. The treatments included four levels of irrigation (average of three years: 0, 95, 151 and 207 mm) as main plots and five N rates (0, 30, 60, 90 and 120 kg.N.ha-1) as sub plots, was carried out on rainfed wheat variety (Sabalan). Data analysed by Partial Budgeting, Marginal Benefit - Cost Ratio (BBCR), different states of water and irrigation prices, income functions and senario analysis of water productivities. Optimal level of supplemental irrigation was 95 mm water use combined with 60 kg.N.ha-1 resulted maximum water productivity (20.1 kg.mm-1). In spite of 20% reduction of yield in this treatment, maximum net benefit was obtained along with probability of 180% cropping area increasing which can be led to 74% increasing in total production grain yield. Limit of benefitability for optimum level of supplemental irrigation was determined as 2857 Rial.m-3.}, keywords = {Net Benefit,optimization,Partial budgeting,Rainfed,Supplemental irrigation,Water Productivity,Wheat}, title_fa = {تحلیل اقتصادی آبیاری تکمیلی گندم در حد بهینه ازت در شرایط دیم}, abstract_fa = {وابستگی زراعت گندم دیم به مقدار و پراکنش بارش و لزوم دستیابی به حداکثر سود، اهمیت اجرای تحقیقاتی را در زمینة اعمال بهینه و سودآور آبیاری تکمیلی افزایش می­دهد. بر همین اساس، در تحقیقی سه ساله (81-1378)  در ایستگاه تحقیقات کشاورزی دیم مراغه، این امر در قالب طرح آماری بلوکهای کامل تصادفی و به­صورت اسپلیت پلات با سطوح مختلف آب مصرفی (متوسط سه سال شامل صفر،‌95 ، 151 و 207 میلیمتر) و مقادیر مختلف ازت (صفر، 30، 60،‌90 و120 کیلوگرم در هکتار ازت خالص) روی گندم دیم رقم سبلان بررسی شد. کل کود فسفره به میزان 30 کیلوگرم در هکتار در زمان کاشت و مصرف ازت به صورت تقسیط بوده است. آب مورد نیاز بر اساس رطوبت خاک در تیمار آبیاری کامل با استفاده از دستگاه رطوبت سنج ترایم محاسبه و تأمین می­شد. بر اساس نتایج به دست آمده از طریق بودجه­بندی جزیی، تحلیل نهایی و تعیین بهره­وری آب مصرفی و با توجه به تابع درآمد و در شرایط مختلف قیمت آب و آبیاری، تیمار 95 میلیمتر آب مصرفی به همراه 60 کیلوگرم در هکتار ازت خالص، به­رغم 20 درصد عملکرد کمتر نسبت به آبیاری تکمیلی کامل، حداکثر کارآیی مصرف آب را در اضافه تولید نسبت به شرایط دیم (1/20 کیلوگرم بر میلیمتر) داشته است و ضمن امکان افزایش سطح تحت آبیاری بهینه به میزان 180 درصد، با ایجاد حداکثر سود خالص در حدود 74 درصد به مقدار کل تولید دانه گندم افزوده است. تیمار بهینه آبیاری تکمیلی تا زمانی می­تواند توصیه شود که هزینة آب و آبیاری کمتر از 2857 ریال برای هر متر مکعب آب مصرفی، یا نسبت قیمت آب و آبیاری به قیمت فروش محصول (PW/PC) کمتر از 5/2 باشد.}, keywords_fa = {}, url = {https://fooder.areeo.ac.ir/article_100807.html}, eprint = {https://fooder.areeo.ac.ir/article_100807_5caa426b6fffb1c03da846871a75e879.pdf} }