per
مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی
تحقیقات مهندسی صنایع غذایی
2645-4513
2645-4521
2006-08-23
7
2
1
18
100676
Research Paper
مطالعه هیدرولیکی جریان در لولههای موجدار زهکشی و ارائة روابط ظرفیت انتقال کاربردی
Hydraulic Performance of Corrugated pipes and Developing Applied conveyance Relations for Corrugated pipes Based on their Hydraulic Performance
صلاح کوچک زاده
1
مجتبی اکرم
2
فرشته باقری
3
دانشیار گروه مهندسی آبیاری و آبادانی دانشگاه تهران
کارشناس ارشد آبیاری و زهکشی مهندسین مشاور آبساران
دانشجوی سابق کارشناسی ارشد گروه مهندسی آبیاری و آبادانی دانشگاه تهران
هدف از این تحقیق کاربردی تعیین ضریب زبری واقعی لولههای موجدار زهکشی و ارائة روابط متناسب با آن برای بهرهبرداری در طرحهای عمرانی است. ویژگیهای این لولهها به گونهای است که امکان تعیین ضریب زبری نسبی یا مطلق آن به طور مستقیم میسر نخواهد بود. به همین دلیل با ایجاد دو مجموعه آزمایشگاهی مستقل، برای بررسی جریان تحت فشار و جریان با سطح آزاد، شریط هیدرولیکی جریان به طور جامع در دو قطر 115 و 182 میلیمتری از لولههایی با جنس پلی وینیل کلراید (PVC) بررسی شد. به کمک دادههای مجموعة اول تجهیزات آزمایشگاهی و مقایسة نتایج بهدست آمده از آن، زبری مطلق مؤثر لولهها به ترتیب برابر با 6/4 و 184/2 میلیمتر تعیین گردید. سپس با به کار بردن مقدار یاد شده برای شرایط هیدرولیکی جریان در لولههای موجدار شیاردار (یا شرایط واقعی جریان) نسبت به تعیین ضرائب فرمول مقاومت اقدام و به این ترتیب روابط متداول تعیین ظرفیت انتقال در این لولهها تعدیل شد.
https://fooder.areeo.ac.ir/article_100676_5242ceefcdb7a1e2f87a786c8a7249a3.pdf
per
مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی
تحقیقات مهندسی صنایع غذایی
2645-4513
2645-4521
2006-08-23
7
2
19
30
100678
Research Paper
بررسی اثر کم آبیاری درکمیت، کیفیت و قابلیت نگهداری گوجه فرنگی
Study the Effects of deficit irrigation on the yield, Quality and Storability of Tomato
شهین زمردی
shahinzomorodi@gmail.com
1
امیر نورجو
2
عالیه امامی
3
عضو هیات علمی بخش تحقیقات فنی و مهندسی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان غربی
عضو هیات علمی بخش تحقیقات فنی و مهندسی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان غربی
کارشناس بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان غربی
به منظور بررسی اثرهای کم آبیاری درکیفیت و عمر انبارداری گوجهفرنگی، طرحی در قالب بلوکهای کامل تصادفی با چهار تیمار آبیاری 125، 100، 75، 50 درصد نیازکامل آبیاری و چهار تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی کهریز مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان غربی طی سالهای 1380-1379 (به مدت دو سال) اجرا شد. آب مورد نیاز گیاه با استفاده از تشتک تبخیر کلاس A محاسبه و با روش آبیاری سطحی در اختیار گیاه قرار گرفت. نتایج تجزیة آماری نشان داد که سطوح مختلف آبیاری در سطح یک درصد بر عملکرد کل و عملکرد بازارپسند میوه معنیدار است. افزایش آبیاری مازاد بر نیاز، تأثیری معنیدار در افزایش تولید ندارد ولی اِعمال کم آبیاری موجب کاهش معنیدار عملکرد میشود. بیشترین کارایی مصرف آب در تیمار 50 درصد و کمترین آن در تیمار 125 درصد آبیاری حاصل شد. همچنین اثر سطوح مختلف آبیاری بر مقدار ویتامین ث، اسیدیته و مواد جامد انحلالپذیر در سطح یک درصد معنیدار بود ولی تاثیری معنیدار بر مقدار pH میوه نداشت. مقایسة میانگینها حاکی است که کم آبیاری موجب افزایش مواد جامد انحلالپذیر، اسیدیته، و ویتامین ث میشود. سطوح مختلف آبیاری در قابلیت نگهداری گوجه فرنگی در سطح 5 درصد معنیدار است، به طوری که آبیاری بیشتر موجب کاهش و کم آبیاری موجب افزایش عمرانباری میوه میشود.
https://fooder.areeo.ac.ir/article_100678_0eb704fd6b007c3fb8166db8a9989529.pdf
per
مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی
تحقیقات مهندسی صنایع غذایی
2645-4513
2645-4521
2006-08-23
7
2
31
46
100681
Research Paper
اثر شرایط گوناگون خشک کردن بر ویژگیهای کیفی ورقههای سیر خشک
Effect of Different Drying Conditions on Quality of Dried Garlic Slices
فریبا بیات
1
عضو هیئت علمی بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان
سیر، به دلیل داشتن ترکیبهای عطر و طعمدهنده، نسبت به گرما حساس است، از این رو فرآیند خشک کردن آن باید به گونهای باشد تا کیفیت محصول نهایی از جنبة رنگ، عطر، طعم، و مواد تشکیل دهنده تاحد امکان حفظ شود. به منظور بررسی اثر شرایط گوناگون خشک کردن بر کیفیت نهایی سیر خشک، ورقههای 5/1، 2، و 3 میلیمتری سیر قبل از فرآیند در محلولهای صفر و 5/0 درصد متابیسولفیت سدیم فرو برده شد و سپس در شرایط دمایی 50، 60، و 70 درجة سانتیگراد خشک گردید. سرعت خشککردن تیمارها در طول فرآیند و پس از آن ویژگیهای کیفی سیر خشک از نظر رنگ و اسیدپیروویک اندازهگیری و روند تغییرات کیفی آنها بررسی شد. منحنیهای خشککردن نشان میدهد کهرطوبت سیر به صورت تابعی نمایی با مدت زمان خشککردن کاهش مییابد و خشککردن سیر بیشتر در مرحله نزولی فرآیند انجام میشود. افزایش دمای خشککردن (به ویژه دماهای بالاتر از 60 درجة سانتیگراد) و کاهش ضخامت ورقههای سیر (به ویژه کمتر از 2 میلیمتر) موجب افزایش افت اسید پیروویک و تغییر رنگ میشود. رنگ سیر خشک در تیمارهای دارای متابیسولفیت سدیم بهبود مییابد ولی بر مقدار اسید پیروویک آنها در سطح یک درصد اثر معنیدار ندارد. تیمارهایی که بیشترین مقدار اسید پیروویک و کمترین تغییر رنگ (بر اساس مقدار جذب نور) را داشتند به عنوان شرایط مناسب خشککردن تعیین شدند. ضخامت 3 میلیمتر ورقههای سیر در هر یک از شرایط دمایی مناسبترین کیفیت را به دست میدهد ولی با طولانیترین زمان خشککردن همراه است، بنابراین از این ضخامت میتوان در شرایط دمایی بالاتر از 60 درجة سانتیگراد به منظور جبران آثار منفی ناشی از دماهای بالا استفاده کرد. از بین دیگر تیمارها با توجه به رنگ، اسید پیروویک، و مدت زمان خشک کردن ورقهها، ضخامت 2 میلیمتر ورقههای سیر خشک شده در شرایط دمایی 50 و 60 درجة سانتیگراد مناسب تشخیص داده شده است.
https://fooder.areeo.ac.ir/article_100681_562b4cb1704eed7ff1bbd5e353c8c236.pdf
per
مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی
تحقیقات مهندسی صنایع غذایی
2645-4513
2645-4521
2006-08-23
7
2
47
60
100683
Research Paper
ارزیابی مؤلفههای مختلف مؤثر بر آببها و ارزش اقتصادی آب در تولید مرکبات با سیستمهای قطرهای (مطالعه موردی)
Evaluation of Effective Parameters on Water Price and Economic Value of Water in Production of Citrus with Micro Irrigation Systems (A Case Study)
علی مراد حسن لی
1
استادیار بخش مدیریت مناطق بیابانی دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز
آب در تولید فرآوردههای کشاورزی، به ویژه در مناطق خشک، نقش کلیدی دارد. به همین دلیلتحقیق حاضربه تجزیه و تحلیل اجزای هزینه و اجزای ارزش آب، قیمت تمام شدة آب، آببها، و نگاه اقتصادی به آب میپردازد. برای این منظور، در منطقة داراب حجم آب کاربردی باغداران اندازهگیری و بر پایة دادههای طولانی مدت اقلیمی منطقه نیاز آبی با سه روش برآورد شد. اجزای هزینههای آب با بهرهگیری از روشهای اقتصاد مهندسی محاسبه و اجزای ارزش کل اقتصادی آب با مؤلفههای مربوطه بررسی شد. با در نظر گرفتن حجم متوسط آب تأمین شده از هر حلقه چاه و نرخهای مختلف برگشت سرمایه، قیمت تمام شدة آب و جایگاه آب در هزینههای تولید و ارزش تولید نهایی آن در منطقه تعیین گردید. با مشخص شدن ارزش آب در تولید مرکبات و هزینههای تمام شدة آن و ارزش تولید نهایی، قیمتی برای آب با روش قطرهای در تولید مرکباتپیشنهاد شد. در این مطالعه، با در نظر گرفتن نرخ20 درصد برای بازگشت سرمایه، قیمت تمام شده آب 5/319 ریال، ارزش آب 824 ریال، ارزش تولید نهایی آب 4/374 ریال، و آببها یا قیمت فروش آب برابر 55 ریال در هر متر مکعب برآورد گردید. این تحقیق نشان میدهد که ارزش واقعی آب در منطقه به مراتب بیش از قیمت تمام شدة آب و قیمت پیشنهادی آب بهاست که نشان دهنده بالا بودن ارزش آب در منطقه است.
https://fooder.areeo.ac.ir/article_100683_d627da4eed0db5985dfb5f54a8119c28.pdf
per
مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی
تحقیقات مهندسی صنایع غذایی
2645-4513
2645-4521
2006-08-23
7
2
61
74
100684
Research Paper
تعیین خواص مکانیکی سه رقم سیب صادراتی پس از پنج ماه انبارداری
Mechanical Properties Of Three Varieties of Apples after Five Months Storage
حسن مسعودی
1
سید احمد طباطبائی فر
2
علی محمد برقعی
3
محمدعلی شاه بیگ
4
دانشجوی دکتری رشته مهندسی مکانیک ماشین های کشاورزی
دانشیار گروه مهندسی مکانیک ماشین های کشاورزی، دانشکده مهندسی بیوسیستم کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
استادگروه مهندسی مکانیک ماشین های کشاورزی، دانشکده مهندسی بیوسیستم کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
استادیار پژوهشی استادگروه مهندسی مکانیک ماشین های کشاورزی، دانشکده مهندسی بیوسیستم کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
تعیین خواص مختلف سیبهای تولیدی درکشور جهت استفاده در طراحی ماشینهای برداشت، فرآوری و حمل و نقل و بهبود خطوط فرآوری در راستای کاهش ضایعات و افزایش کیفیت ضروری است. در این تحقیق با انجام آزمون نفوذسنجی و آزمون فشارتک محوری بر روی سه رقم سیب صادراتی به نامهای گلدن دلیشز، رد دلیشز و گرانی اسمیت، مقادیر ضریب الاستیسیته ظاهری، نیروی نفوذ و انرژی نفوذ، تنش گسیختگی، کرنش گسیختگی، انرژی گسیختگی و چقرمگی تعیین شدند. در آزمون نفوذسنجی برای ارقام گلدن دلیشز، رد دلیشز و گرانی اسمیت به ترتیب، مقدار ضریب الاستیسیته ظاهری برابر با 554/0 ، 702/0 و976/0 مگاپاسکال، مقدار نیروی نفوذ برابر با 763/14، 698/18 و 002/26 نیوتن و مقدار انرژی نفوذ برابر با 796/28، 758/43 و 231/58 میلی ژول به دست آمد. در آزمون فشارتک محوری برای سیبهای گلدن دلیشز، رد دلیشز و گرانی اسمیت به ترتیب مقدار ضریب الاستیسیته ظاهری برابر با 446/1، 773/1 و842/2 مگاپاسکال، تنش گسیختگی برابر با 177/0، 123/0 و 247/0 مگاپاسکال، کرنش گسیختگی برابر با 526/11، 937/6 و 023/9 درصد، انرژی گسیختگی برابر با 363/10، 143/5 و 238/12 میلی ژول و مقدار چقرمگی برابر با 009/0 ، 004/0 و 010/0 میلی ژول بر میلیمتر مکعب به دست آمد. نتایج تجزیه واریانس مقادیر خواص مکانیکی برای آزمونهای نفوذسنجی و فشار تک محوری نشان داد که در هر دو آزمون تأثیر رقم بر میانگین تمامی پارامترها در سطح یک درصد معنیدار بود. در حالیکه تأثیر موقعیت و اثر متقابل رقم در موقعیت معنیدار نبود.
https://fooder.areeo.ac.ir/article_100684_dfd2f83f68c2bf41ef835ad5d63f7b1c.pdf
per
مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی
تحقیقات مهندسی صنایع غذایی
2645-4513
2645-4521
2006-08-23
7
2
75
86
100685
Research Paper
تأثیر سطوح مختلف آب آبیاری و کود پتاسیم بر کارآیی مصرف آب و کیفیت میوه گوجه فرنگی رقم پتو ارلی سی اچ
Effect of Different Levels of Irrigation Water and Potassium on water Productivity and Quality of Tomato (Peto early CH)
پروین شرایعی
parvin_sharayei@yahoo.com
1
علیرضا سبحانی
2
محمدحسین رحیمیان
3
عضو هیئت علمی بخش تحقیقات فنی و مهندسی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان
عضو هیئت علمی بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان
عضو هیئت علمی بخش تحقیقات آب و خاک مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان
به منظور بررسی اثر میزان آب آبیاری و عنصر غذایی پتاسیم بر عملکرد، کارآیی مصرف آب، و برخی خصوصیات کیفی میوه گوجهفرنگی رقم پتو ارلی سی اچ، طرحی در قالب بلوکهای کامل تصادفی و به صورت کرتهای خرد شده در سه تکرار، در سالهای 1378 و 1379 در مرکز تحقیقات کشاورزی خراسان اجرا شد. در کرتهای اصلی شامل آبیاری پس از 70، 100 و 130 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A و کرتهای فرعی شامل مقادیر کود پتاسیم 100، 150 و200 درصد نیاز غذایی بود. نتایج تجزیة آماری نشان داد که عملکرد میوه گوجهفرنگی در اثر آبیاری پس از 70، 100 و 130 میلیمتر تبخیر از تشتک به ترتیب برابر با 343/55، 007/49 و 457/33 تن در هکتار است. افزایش مقدار پتاسیم باعث افزایش عملکرد و کارآیی مصرف آب شد. با کاهش میزان آب آبیاری، pH میوه کاهش پیدا کرد اما مقادیر مختلف کود پتاسیم تأثیری بر آن نداشت. درصد مواد جامد انحلالپذیر میوه با افزایش کود پتاسیم افزایش پیدا کرد. اسید قابل تیتراسیون میوه در سطوح مختلف آب آبیاری تغییر یافت و بالاترین میزان آن پس از 100 میلیمتر تبخیر از تشتک تبخیر به دست آمد. افزایش کود پتاسیم، اسید قابل تیتراسیون میوه را افزایش داد و مصرف مقادیر مختلف پتاسیم در خاک تأثیری در مقدار پتاسیم موجود در میوه و گیاه نداشت.
https://fooder.areeo.ac.ir/article_100685_5e5148c421a920da5fe485939e684ea5.pdf
per
مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی
تحقیقات مهندسی صنایع غذایی
2645-4513
2645-4521
2006-08-23
7
2
87
102
100689
Research Paper
خواص رطوبتی کاه گندم در سطوح مختلف تراکم و دبی پاشش آببا افشانک مخروطی
Wheat Straw Moisture Characteristics at Different Bulk Densities and water flow Rates by Conic Type Sprinkler Nozzle
محمد یونسی الموتی
1
محمدهادی خوش تقاضا
2
برات قبادیان
ghobadib@modares.ac.ir
3
دانشجوی دکتری گروه مهندسی مکانیک ماشین های کشاورزی و عضو هیات علمی آموزشکده کشاورزی کرج
دانشیار گروه مهندسی مکانیک ماشین های کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس
دانشیار گروه مهندسی مکانیک ماشین های کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس
شیوة رایج غنیسازی کاه غلات، کاری سخت و پر زحمت است که تسهیل یا حذف برخی اعمال به کمک ماشین، کمک مؤثری در این زمینه محسوب میشود. برای مکانیزه کردن غنیسازی کاه با محلول اوره، لازم است در زمینة خواص رطوبتی کاه مطالعاتی صورت گیرد. بدین منظور خواص رطوبتی کاه از جمله رطوبت نگهداری شده و زه آب در سطوح مختلف مقدار پاشش رطوبت و تراکم کاه بررسی شد. فرآیند خیساندن از طریق پاشش آب با افشانک مخروطی بر مقدار معینی کاه (100 گرم)، در چهار سطح تراکم (5، 50،85 و 120 کیلوگرم بر متر مکعب)، و سه سطح دبی (400، 600 ، و 800 گرم بر دقیقه) بررسی شد. مقادیر مربوط به میزان رطوبت نگهداری شده و زه آب اندازهگیری و روابط بین آنها با دبی، تراکم، و زمان خیساندن تعیین شد. بیشترین مقدار رطوبت نگهداری شده نهایی و کمترین زه آب در تراکم 5 کیلوگرم بر متر مکعب و کمترین میزان رطوبت نگهداری شده و بیشترین مقدار زه آب در تراکم 120 کیلوگرم بر متر مکعب مشاهده شد. از بین مدلهای مختلف، مدل نمایی و توانی بهترتیب مناسبترین مدل برای پیشبینی روند نگهداری رطوبت و زه آب تعیین و برای عملآوری مکانیزه کاه، پاشش محلول بر کاه بدون تراکم (5 کیلوگرم بر متر مکعب) مناسب تشخیص داده شد.
https://fooder.areeo.ac.ir/article_100689_3d2a05cbacb727a8439536d348c76072.pdf
per
مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی
تحقیقات مهندسی صنایع غذایی
2645-4513
2645-4521
2006-08-23
7
2
103
114
100690
Research Paper
برآورد پارامتریک جبهة پیشروی آب در آبیاری نواری خاک های سنگریزهای با استفاده از رطوبت اولیة خاک
Parametric Estimate of Advance Trajectory in Border Irrigation by Initial Soil Moisture
سینا بشارت
1
مهدی کوچک زاده
2
مهدی همایی
3
مربی و عضو هیئت علمی گروه مهندسی آب دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه
استادیار گروه آبیاری و زهکشی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس
استادیار گروه خاکشناسی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس
آبیاری سطحی به دلیل سادگی و اینکه به دستگاههای ویژهای نیاز ندارد، از رایجترین روشهای آبیاری به شمار میآید. سرعت پیشروی آب در سطح خاک، یکی از عوامل مهم در طراحی و مدیریت آبیاری سطحی است. سرعت پیشروی آب، خود از رطوبت اولیة خاک، شیب، بافت خاک، ساختمان خاک، و دبی ورودی و دمای آب تأثیر میپذیرد. رطوبت اولیة خاک موثرترین عامل بر فرآیند نفوذ است. تغییرات نفوذ نیز فرآیند پیشروی را تحت تأثیر قرار میدهد. در مدلهای ریاضی موجود پیشبینی پیشروی، مقدار نفوذ با استفاده از روابط تجربی محاسبه میشود که فقط تابعی از زمان نفوذ هستند. از این رو، اثر تغییرات رطوبت در نیمرخ خاک بر نفوذ نادیده گرفته میشود. هدف از این پژوهش، بررسی اثر رطوبت اولیة خاک بر فرآیند پیشروی در خاکهای سنگریزهای است. برای این منظور، 8 نوار به طول 60 متر و عرض 5/1 متر با شیب 5/0 درصد ایجاد شد. در هر یک از نوارها، برای رطوبتهای اولیة 2 تا 48 درصد، پیشروی اندازهگیری و ثبت شد. در رطوبتهای اولیة کمتر از 6 درصد، جبهة پیشروی آب در مدت زمان بین 1000 تا 1500 ثانیه به انتهای نوار رسید. این زمان، برای رطوبتهای اولیة بیشتر از 20 درصد بین 400 تا 500 ثانیه بود. ارتباط بین پارامترهای معادلة پیشروی و رطوبت اولیة خاک به شکل معادلات مختلف به دست آمد. نتایج نشان میدهد که توابع به دست آمده میتوانند به خوبی بر نتایج حاصل از آزمایش برازش یابند. با این حال، بین نتایج محاسباتی و دادههای مشاهداتی گسستگی اندک وجود داشت که (کمتر از 10 درصد) بود. نتایج همچنین نشان میدهد که تغییرات رطوبت اولیه، تأثیری قابل توجه بر سرعت پیشروی آب در نوار دارد و در نظر گرفتن تأثیر رطوبت اولیة خاک بر ضرایب معادلة پیشروی، موجب پیشبینی دقیقتر آن میشود. در نتیجه، برآورد زمان نفوذ در نقاط مختلف در طول نوار با خطایی کمتر قابل محاسبه است.
https://fooder.areeo.ac.ir/article_100690_aefe235ea60882609f57a806e37ed170.pdf
per
مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی
تحقیقات مهندسی صنایع غذایی
2645-4513
2645-4521
2006-08-23
7
2
115
130
100691
Research Paper
طراحی و ساخت دینامومتر اتصال سه نقطه
Design and Manufacturing of Three-Point Hitch Dynamometer
رضا علیمردانی
1
ضرغام فاضل نیاری
zfameng@gmail.com
2
اسداله اکرم
3
اصغر محمودی
a_mahmoudi@tabrizu.ac.ir
4
دانشیار گروه مهندسی مکانیک ماشین های کشاورزی، دانشکده بیوسیستم کشاورزی، دانشگاه تهران
کارشناس ارشد
استادیار گروه مهندسی مکانیک ماشین های کشاورزی، دانشکده بیوسیستم کشاورزی دانشگاه تهران
دانشجوی دکتری، گروه مهندسی مکانیک ماشین های کشاورزی، دانشکده بیوسیستم کشاورزی دانشگاه تهران
برای مکانیزه کردن فعالیتهای کشاورزی در کشورهای در حال توسعه،تراکتور منبع اصلی توان تلقی میشود. برای کاهش هزینههای تولید، شناخت و آگاهی از عملکرد وسائل پیچیده امروزی که جایگاه خاصی در کشاورزی و نقش مهمی در افزایش تولید محصول دارند ضروری است. یکی از فعالیتهای کشاورزی که انرژی زیادی میطلبد، آماده کردن زمین و تهیة بستر برای کشت است. در این تحقیق طرح و ساخت یک دستگاه دینامومتر اتصال سه نقطه برای اندازهگیری و ثبت مؤلفههای نیروی کششی ارائه شد. این دینامومتر برای تراکتورهای گروه 0 و Iطراحی و ساخته شده است که مجموعه شاسی به وزن 49 کیلوگرم و به شکل Uوارونه است تا امکان استفاده از محور تواندهی را فراهم سازد. دینامومتر فوق قادر به اندازهگیری نیروهای افقی و عمودی وارده به بازوهای اتصال سه نقطه تراکتور است. سیستم از سه قسمت شاسی، مبدلهای حساس اندازهگیری نیرو، و سیستم تحصیل و ثبت داده تشکیل شده است. پس از کالیبره کردن مبدلهای نیرو و نصب آنها روی شاسی، مجموعه سیستم در مزرعه با تراکتور و گاوآهن برگرداندار آزمایش شد. آزمون مزرعهای نشان داد که دینامومتر به خوبی قادر به اندازهگیری و تجزیه نیروها روی بازوهای اتصال سه نقطه است و سیستم تحصیل داده علاوه بر ثبت لحظهای دادهها میتواند دادهها را به صورت نمودار نمایش دهد یا جدول دادهها را در حافظه کامپیوتر ثبت کند.
https://fooder.areeo.ac.ir/article_100691_52a747b2692f8ff9d3f33860a8d2d3e1.pdf
per
مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی
تحقیقات مهندسی صنایع غذایی
2645-4513
2645-4521
2006-08-23
7
2
131
146
100692
Research Paper
تأثیرات کمآبیاری بر عملکرد دانه و خصوصیات کیفی شش رقم جدید گندم در کبوترآباد اصفهان
Effects of Limited Irrigation on Grain Yield and Qualitative Traits of Six New Wheat cultivars in Kaboutarabad-Istahan
حمیدرضا سالمی
1
سعید ملک
2
داوود افیونی
3
عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان
عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان
عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان
به منظور بررسی واکنش ارقام جدید و تجارتی گندم و یک لاین امیدبخش به تیمارهای مختلف کمآبیاری، آزمایشی در ایستگاه تحقیقات کشاورزی کبوتر آباد به صورت طرح آماری کرتهای خرد شده در قالب بلوکهای کامل تصادفی درسه تکرار اجرا شد. سه تیمار میزان آب آبیاری شامل 100، 80، و 60 درصد تبخیر و تعرق محصول در کرتهای اصلی و شش رقم گندم (پیشتاز، شیراز، M-73-18، مرودشت، مهدوی، و بک کراس روشن) در کرتهای فرعی قرار گرفت. طی دورة رشد و در پایان فصل رشد عملکرد و خصوصیات کیفی در تیمارهای مختلف اندازهگیری شد و دادههای ثبت شده طی سه سال زراعی 81-1380، 82- ١381و 83-1382 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که تأثیر میزانهای مختلف آب آبیاری بر عملکرد دانه، کارآیی مصرف آب (WUE)، و کششپذیری خمیر در سطح یک درصد(01/0r ≤ ) معنیدار است. تأثیر میزان آبیاری بر صفات، تعداد سنبله در مترمربع، و گلوتن در سطح پنج درصد (05/0 r ≤) معنیدار است ولیتأثیر میزانهای آبیاری بر صفات پروتئین، خاکستر، عدد زلنی، و مقاومت به کششپذیری خمیر معنیدار نیست. ارقام مورد بررسی تفاوت کاملاً معنیداری (01/0r ≤ ) از نظر عملکرد دانه،عدد زلنی (رسوب)، مقاومت به کشش و کششپذیری خمیر داشتند. البته تفاوت این ارقام در خصوص صفات پروتئین، خاکستر و گلوتن معنیدار نشد. میانگین مقادیر WUE در تیمار 60 درصد تبخیر و تعرق محصول، حداکثر و برابر 54/1 کیلوگرم بر مترمکعب به دست آمد. همچنین رقم پیشتازدارای بالاترین مقدار WUE بود. بعد از این رقم، لاینM-73-18 و رقم بک کراس روشن بیشترین مقدارWUE را دارا بودند. از این رو در مناطق خشک ارقام مذکور تحت مدیریت 40 درصد کسر آبیاری بر سایر ارقام برتری دارند.
https://fooder.areeo.ac.ir/article_100692_e02e0a1344ad4058715196160c5e61fd.pdf
per
مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی
تحقیقات مهندسی صنایع غذایی
2645-4513
2645-4521
2006-08-23
7
2
147
164
100693
Research Paper
طراحی خشککن خورشیدی با همرفت اجباری برای سبزی های برگی و ارزیابی عملکرد جمعکنندة انرژی خورشیدی
Design of a Forced Convection solar Dryer for lefy vegetables and Evaluation of the solar Energy Collector Performance
احمد سهیلی مهدیزاده
1
علیرضا کیهانی
2
کمال عباسپور ثانی
3
اسداله اکرم
4
کارشناس ارشد مکانیک ماشینهای کشاورزی از دانشگاه تهران
استادیار دانشکده مهندسی بیوسیستم کشاورزی کرج
استادیار پژوهشگاه مواد و انرژی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری
استادیار دانشکده مهندسی بیوسیستم کشاورزی کرج
سبزیهای برگی با داشتن رطوبت بالا و بافت لطیف نسبت به فرآیند خشک کردن فوقالعاده حساساند. خشک کردن آنها در خشککنهای صنعتی و همچنین با روشهای سنتی باعث افت کیفیت، آلودگی، و اتلاف محصول میشود. این مشکلات و نیز ضرورت صرفهجویی در مصرف انرژیهای فسیلی، استفاده از خشککنخورشیدی را برای سبزیها بسیار توجیهپذیر میسازد. خشککن خورشیدی طراحی شده از نوع پخشی (غیرمستقیم) همرفت اجباری با ظرفیت خشک کردن 10 کیلوگرم سبزی برگی تازه در یک روز تابستانیدر کرج است. در محاسبات خشککن از مقادیر انرژی تابشی و ارقام هواشناسی کرج و نمودار رطوبت سنجی استفاده شد. برای جا به جایی هوا در داخل خشککن از مکندهای کوچک استفاده شد که انرژی خود را از برق شبکة شهر (ولتاژ 220 ولت، فرکانس 50 هرتز) میگرفت. برای گرم کردن هوا، از جمعکنندة صفحه تخت پرهدار با مساحت مفید 83/1 متر مربع استفاده شد. محفظه خشککن دارای دو سینی هر یک به ابعاد 5/0×1 متر (به مساحت نیم متر مربع) است. ارزیابی جمعکننده انرژی خورشیدی در اوایل آذرماه 1383 انجام شد. در این آزمایشها تلفات حرارتی جمعکننده، بازده جمعکننده، و تأثیر پرهها در افزایش انرژی مفید جمعکننده مورد مطالعه قرار گرفت. در حدود 82 درصد از کل تلفات حرارت جمعکننده از طریق صفحه پوشش، 14 درصد از پشت جمعکننده و 4 درصد از طریق سطوح جانبی جمعکننده بود. سهم هر پره در افزایش انرژی مفید جمعکننده درحدود 7 درصد به دست آمد. با توجه به بالا بودن درصد اتلاف حرارت از صفحة پوشش، جهت کاهش این اتلاف و افزایش بازده جمعکننده، استفاده از طرحهایی مانند دوجداره کردن این صفحه یا صفحه پوشش پلهای ضروری است.
https://fooder.areeo.ac.ir/article_100693_4efcd8f36498ca311c84f1d077ff5759.pdf
per
مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی
تحقیقات مهندسی صنایع غذایی
2645-4513
2645-4521
2006-08-23
7
2
165
180
100694
Research Paper
استفاده از اسید استیک به جای SO2 در تولید کشمش
Application of Acetic Acid as an alternative to SO2 in Raisins Production
فروغ شواخی
1
محمد شاهدی
shahedimo@gmail.com
2
عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی
استاد دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان
استفاده از مواد شیمیایی مجاز (GRAS)، ایمن، و غیر قابل اشتعال مانند اسیداستیک به عنوان مادة شیمیایی جایگزین برای جلوگیری از ضایعات قارچی میوهها در سالهای اخیر بررسی شده است. به منظورجایگزین کردن اسید استیک به جای SO2 در تولید کشمش، آزمایشی با طرح آماری کرت خرد شده در زمان ودرسه تکرار در منطقة کرج اجرا شد. ابتدا محفظهای از جنس پلیاتیلن به حجم 600 لیتر و غیر قابل نفوذ، دارای فشار سنج، هیتر ترموستاتدار،پروانه، محل تزریق، محل شستشو، و تابلو کنترل برای گازدهی طراحی شد. سپس انگور بیدانه خریداری و آزمایشهای اولیه شامل تعیین مواد انحلالپذیر جامد، pH ، اسیدیتة آب انگور، و شمارش کلی کپک و مخمر انجام شد. انگورها جهت غیرفعال کردن آنزیم پلی فنل اکسیداز و جلوگیری از قهوهای شدن آنزیمی و تسریع در خشک شدن به مدت 2 دقیقه در آب 93 درجة سانتیگراد فرو برده شدند. تیمارهای مختلف شامل غلظتهای3/0، 4/0 و 5/0 میلیلیتر گاز اسید استیک برایهر کیلوگرم انگور، 120دقیقه وغلظتهای 5/0، 5/2 و 5 درصد اسید استیک مایع، 20 دقیقه و5/2، 5/3 و 5/4 گرم گوگرد برای یک کیلوگرم انگور،30 دقیقه وشاهد (بدون تیمار) اعمال شد. محفظه بین تیمارهای مختلف حداقل نیم ساعت هوادهی شد. انگورها تا رسیدن به رطوبت حدود 14 درصد در آفتاب خشک شدند و پس از یکنواخت شدن رطوبت و جدا کردن دم و ساقه و ضایعات در کیسههای پلیاتیلنی بستهبندی و در انبار با رطوبت نسبی 50 درصد و دمای 8 درجة سانتیگراد نگهداری شدند. در طول یک سال نگهداری، آزمایشهای رنگ، بافت، مواد انحلالپذیر جامد و شمارش کلی کپک و مخمر کشمش، هر سه ماه یک بار انجام شد. تجزیة واریانس برای کلیه صفات نشان داد که به طور کلی تیمارهای مختلف از نظر رنگ (عاملهای *L ، *a ،*b، و Hue)، سفتی بافت و مواد جامد انحلالپذیر اختلاف معنیدار با یکدیگر دارند ولی از نظر تعداد کپک و مخمر با همدیگر اختلافی ندارند و با توجه به قابلیت پذیرش کلی کشمش تولیدی، امکان جایگزین کردن اسید استیک به جای SO2 وجود دارد.
https://fooder.areeo.ac.ir/article_100694_52b3e01887d4060318b483b6954d518d.pdf