ORIGINAL_ARTICLE
کنترل کامپیوتری شرایط محیطی گلخانه: قسمت اول- طراحی و پیاده سازی سیستم
در این تحقیق ضمن طراحی، ساخت، و پیاده سازی یک سیستم کنترل و مانیتورینگ کامپیوتری برای گلخانه، مدل، رفتار حرارتی، و رطوبتی درون گلخانه در شرایط مختلف جوی نیز بررسی شده است. برای آزمایشهای میدانی، یک گلخانه به مساحت 8 متر مربع (4´2 متر) طراحی و ساخته شد. برای پوشش گلخانه از دو لایه نازک پلاستیکی با ضخامت 200 میکرومتر استفاده شد. چندین سنسور، یک کنترلر، چندین عمل کننده، و یک سیستم پردازش و جمع آوری و ثبت داده عناصر اصلی این سیستم را تشکیل می دهند. چندین عملکننده شامل سیستمهای گرمایشی، مهپاش، آبیاری و تهویه و چهار سنسور دما و رطوبت داخل و خارج گلخانه نصب و اطلاعات آنها به واسطة یک میکروکنترلر از طریق پورت RS232 به یک سیستم جمع آوری داده مبتنی بر یک کامپیوتر شخصی متصل شد. برای اجرای الگوریتم کنترل و نیز مانیتورینگ لحظهای اطلاعات، یک رابط گرافیکی کاربر طراحی گردید. برای ارزیابی میدانی کنترلر، سیستم طراحی شده همراه با کلیة تجهیزات مربوط به عمل کنندهها و غیره در گلخانة مدل نصب و آزمایشهای میدانی متعددی در آذرماه 1382 در دانشکده کشاورزی کرج اجرا شد. این نتایج حکایت از عملکرد صحیح بخشهای مختلف سیستم، مانیتورینگ، و کنترل دارد. ضمناً کارایی سیستم برای تثبیت دما بسیار مطلوب و ثابت زمانی برای ثابت نگه داشتن دما در محدوه تنظیمی در حدود 10 دقیقه بود.
https://fooder.areeo.ac.ir/article_100759_c83c10d6367ac76f99e268a58729121a.pdf
2005-08-23
1
20
محمود
امید
1
استادیارگروه مهندسی مکانیک ماشینهای کشاورزی دانشکده مهندسی بیوسیستم کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران
AUTHOR
اردشیر
شفایی
2
کارشناس ارشد مهندسی مکانیک ماشین های کشاورزی
AUTHOR
1- Abdi, H. and Khoshkish, H. 2003. A review of Control technologies used in Greenhouses. First Sci. Symp. on Survey of Structures and Automation of Greenhouses in Iran and Development Strategies, 2-3 June 2003, Mahallat: Iran, 53-57 (In Farsi).
1
2- Ameur, S., Laghrouche, M. and Adane, A. 2001. Monitoring a greenhouse using a microcontroller-based meteorological data-acquisition system. Renewable Energy. Vol. 24, 19-30.
2
3- Chalabi, Z. S., Bailey, B. J. and Wilkinson, D. J. 1996. A Real-Time Optimal Algorithm for Greenhouse heating. Computers and Electronics in Agriculture. Vol. 15, 1-13.
3
4- Cox , S. W. R. 1997. Measurement and Control in Agriculture. Blackwell Science Ltd.
4
5- Gates, R. S., Chao, K. and Sigramis, N. 1999. Fuzzy control simulation of plant and animal environments. ASAE Annual Int. Meeting, Canada , Paper No. 993196.
5
6- Hoon Jae, S., Kyung Man, K. Kwang Hyun, K. and Weon Sik, H. 1995. A study on the automatic measurement and control system for greenhouse environment.RDA J. Agri. Sci. 37(2), 681-686.
6
7- Jackson, H. A., and Darby, D. E. 2000. Greenhouse Ventilation. Canada Plan Service. M-6704, 9 p.
7
8- Lipov, A. Yu. 1992. Intellectual real time control system for technological process in the greenhouse.Traktory-i-Sel'skokhozyaistvennye-Mashiny: Russia, No. 10-12, 12-16.
8
9- Marhaenanto, B., and Singh, G. 2002. Development of a computer-based greenhouse environment controller. World Congress of Computers in Agriculture and Natural Resources. Brazil , 136- 146.
9
10- Nelson, P.V. 2002. Greenhouse operation and management. 6th Edition, Prentice Hall, 704 P.
10
11- Omid, M. 2004. Computer Control of Greenhouse Environment: design and building of model. University of Tehran: Iran, Technical Report No. 719-3-671, 30 p. (In Farsi).
11
12- Seminar, K. B., Suhardiyanto, H. Tooy, D. Kozai, T. and Murase, H. 1998.Design and implementationofacomputer-basedcontrol system for greenhouse in tropical regions.Proceedings 3rd IFAC-CIGR Workshop, Chiba: Japan, 43-48.
12
13- Shafaei, A. and Omid, M. 2005. A Computer-Based Control System for Greenhouse Environment: Part II - Design and Implementation of the System. J. Agri. Eng. Res., Vol. 6 (23), 21-39. (In Farsi- This Issue)
13
14- Shafaei, A. 2003. Computer control of greenhouse climate: Design and development of a prototype. MSc. Thesis, University of Tehran: Iran, 145 p. (In Farsi).
14
15- Sun, X. B. 1992. A study on the greenhouse environmental parameter classify control system by microcomputer. Trans. Chinese Soc. Agri. Eng., 8 (1), 72-77.
15
16- Wagner S. W., Forcella, F. and Voorhees, W. B. 1999. Converting an existing greenhouse control system from pneumatics to PC. ASAE/CSAE Annual Int. Meeting. Ontario: Canada. Paper No. 995013.
16
ORIGINAL_ARTICLE
کنترل کامپیوتری شرایط محیطی گلخانه: قسمت دوم - آزمون و بررسی عملکرد سیستم
اخیراً یک سیستم کنترل و مانیتورینگ کامپیوتری شرایط محیطی گلخانه طراحی کردهایم. در این مقاله ابتدا جزئیات مربوط به نحوة طراحی و پیاده سازی بخش مانیتورینگ سیستم ارائه میشود و پس از آن دربارة نتایج آزمون عملکرد کل سیستم پیشنهادی بحث و بررسی خواهد شد. واسط گرافیکی کاربر سیستم با استفاده از زبان برنامه نویسی ویژوال بیسیک طراحی و پیاده سازی شده است. با استفاده از کنترل موجود در محیط ویژوال بیسیک، امکان دریافت اطلاعات از پورت سریال کامپیوتر و ارسال فرامین کنترلی به آن فراهم شد. از این طریق، نرم افزار با سخت افزار کنترل مرتبط گردید که یک میکروکنترلر مدل AVR است. این واسط گرافیکی برای نظارت بر کل سیستم توسعه داده شده است تا از طریق آن رفتار حرارتی و رطوبتی درون گلخانه در شرایط مختلف جوی در حالتی که به طور خودکار نظارت و کنترل اوضاع را در دست میگیرد، بررسی و تجزیه و تحلیل شود. برای ارزیابی کلی سیستم در تنظیم و تثبیت شرایط محیطی گلخانه آزمایشهایی در آذرماه 1382 انجام گرفت. این آزمایشها در دو سری، حالت بدون کنترل و حالت کنترل شده، و در چند نوبت روی سیستم ادامه یافت. نتایج آزمایشهای سری اول از عملکرد صحیح و کارآیی بالای سیستم حکایت دارد. نتایج آزمایشهای سری دوم مبین آن است که سیستم پیشنهادی با توجه به تنظیمات از پیش تعیین شدة رطوبت و دما، قادر به تنظیم و تثبیت دما و رطوبت گلخانه از طریق ارسال فرامین مناسب به سیستمهای عمل کننده در نرم افزار سیستم هست. عملکرد سیستم برای تثبیت دما در تمام آزمایشها بسیار مطلوب و زمان سپری شده برای ثابت نگه داشتن دما در محدوه تنظیمی نسبتاً کوتاه (در حدود 10 دقیقه) است، ولی عملکرد سیستم مهپاش در افزایش سریع رطوبت محیط نسبتاً کند (در حدود 30 دقیقه) است. در دقایق آخر یکی از آزمایشها حالت دوم که رطوبت نسبی به نقطة تنظیم خود نزدیک شده بود، دمای درون گلخانه یعنی دمای نواحی مجاور پوشش گلخانه و دمای نواحی نزدیک به ارتفاع گیاه بر هم منطبق شدند که این امر نتیجة مثبت تأثیر رطوبت بالای گلخانه بر توزیع یکنواختتر دمای درون گلخانه را اثبات میکند.
https://fooder.areeo.ac.ir/article_100760_b337616e6a59f8924b13b1b9c1af14fd.pdf
2005-08-23
21
38
sugar beet
درجه روز رشد
اردشیر
شفایی
1
کارشناس ارشد مهندسی مکانیک ماشین های کشاورزی
AUTHOR
محمود
امید
2
استادیارگروه مهندسی مکانیک ماشین های کشاورزی، دانشکده مهندسی بیوسیستم کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران
AUTHOR
Bakker, J. C., Bot, G. P. A., Challa, N. J., and Barak, V. D. 1995. Greenhouse climate control. Wageningen Press. Holland.
1
2- Gates, R. S., Chao, K. and Sigramis, N. 1999. Fuzzy control simulation of plant and animal environments. ASAE Annual Int'l. Meeting. Canada. Paper No. 993196.
2
3- Hanan, J. J. 1998. Greenhouses: Advanced technology for protected horticulture. CRC Press. Florida.
3
4- Marhaenanto, B., and Singh, G. 2002. Development of a computer-based greenhouse environment controller. World Congress of Computers in Agriculture and Natural Resources. Brazil, 136- 146.
4
5- Nelson, P. V. 2002. Greenhouse operation and management.6th Ed. Prentice Hall, 704.
5
6- Omid, M. and Shafaei, A., M. 2005. A Computer-Based Control System for Greenhouse Environment: Part I - Results and System Validation. J. Agri. Eng. Res., Vol. 6(23), 1-20 (In Farsi- This Issue).
6
7- Omid, M. 2004. Computer Control of Greenhouse Environment: Design and building of model. University of Tehran. Iran. Technical Report No. 719-3-671, 30 p. (In Farsi).
7
8- Pohlheim, H. and Heißner, A. 1997. Optimal control of greenhouse climate using evolutionary algorithms. In Proceedings of 42 Int'l Scientific Colloquium Ilmenau. Vol. 3, 9-16.
8
9- Shafaei, A. 2003. Computer control of greenhouse climate: Design and development of a prototype. MSc. Thesis. University of Tehran. Iran, 145 p. (In Farsi).
9
10- Zylstra, A. R. 2000. Greenhouse environment control system considerations. National Greenhouse Manufacturers Assoc. (NGMA), 20 pp.
10
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی اثرات گرمادرمانی، ضدعفونی و بسته بندی بر روی عمر انبارمانی میوة موز رقم کاوندیش
موز (Banana) از میوههای گرمسیری است که بهعلت مطلوبیت و خواص تغذیهای بالایی که داردتولید آن در مناطق جنوبی کشور در حال توسعه است. موز میوهای فرازگراست که در مرحلة بلوغ سبزرنگ برداشت و سپس رسانده میشود. در این تحقیق، اثر تیمارهای فیزیکی و شیمیایی بر عمر نگهداری میوة موز رقم دوارف کاوندیش بررسی میشود. هنگام برداشت موز شاخص رسیدگی (Fullness) که عبارت از وزن میوه به طول آن است، و محققان فرانسوی آن را پیشنهاد کردهاند، اندازه گیری شد و سپس دو تیمار جداگانه اِعمال شد؛ یکی تیمار گرما درمانی (غوطه وری در آب گرم 58 درجه سانتیگراد به مدت 2 دقیقه) و دیگری تیمار ضدعفونی در محلول قارچ کش رورال تی اس (غوطه وری هر دست موز در محلول قارچکش به غلظت 2 در هزار به مدت 5 دقیقه). پس از آن دو نوع بستهبندی یکی شامل جعبة کارتن که درون آن یک لایه از پلاستیک پلی اتیلن قرار داده شد و دیگری جعبة کارتن که بین میوهها پوشال قرار داده شده استفاده گردید. سپس بستهها در دو زمان 25و30 روز در دمای 13-14 درجه سانتیگراد نگهداری شدند. میوهها در تیمار شاهد بدون ضدعفونی بستهبندی شدند. نتایج طرح نشان میدهد که شاخص F برای میوههای موزکاوندیش در این منطقه عددی بین 5/6-3/7 و کمتر از شاخص پیشنهادی برای موز دوارف کاوندیش (9/7-3/8) است. همچنین نتایج بیانگر این است که فقط تیمار ضدعفونی با قارچ کش رورال تی اس سبب سالم بودن میوه میشود و در سایر تیمارها بیماری قارچی مشاهده شد. میوههایی که بعد از 25 روز در انبار سرد به محیط آزمایشگاه منتقل شدند بعد از 2 تا 3 روز کاملاً تغییررنگ دادند و رسیده شدند.نتایج تجزیة کیفی میوه نشان میدهد که کل مواد جامد انحلال پذیر و قند موز در فرایند رسیدن افزایش مییابد و تبدیل نشاسته به قند در فرایند رسیدن سریع است.
https://fooder.areeo.ac.ir/article_100761_4c0ad9db878cf8f57e10187b36432ffc.pdf
2005-08-23
39
52
ایران
محمدپور
1
عضو هیأت علمی بخش تحقیقات فنی و مهندسی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان هرمزگان
LEAD_AUTHOR
1- Anon. 1974 . Harvestings pakagin and storing of banana. Iranian Standard and Industrial Research Institute. Bullentin No 1252. (In Farsi)
1
2- Amani. M. 2002. Banana production in Iran. Extension Report. Ministry of Jehade Agriculture. Extension Deputy. (In Farsi)
2
3- Bose, T. K. and Mitra, S. K. 1996. Fruits tropical and sub tropical. India. Naya Prokash.
3
4- Chia, C. L. and Huggins, C. A. General crop. Internet search.
4
5- Chillet, M., Lapeyre, D., Bellaire, L. 1996. Poly bag packaging to control the anthracnose of banana. Fruits. 51 (3), 163-173.
5
6- Choehom, R., Kesta, S., Doorn, W. G. 2004. Senecent spotting of banana peel is inhibited by modified atmosphere packaging. Postharvest Biology and Technology. 31(2), 167-175.
6
7- Jones , D. R. 2000. Diseaes of banana, abaca and enset. CAB International, 190-212.
7
8- Elzayat, H. E. 1996. Influence. of plastic wrapping on storage and quality of banana Bulletion of Faculty of Agriculture University of Cairo .74 (2), 205-303.
8
9- Kyoung ,O., Sung , O. 1995. Changes in free-sugars and organic acids of banana fruit at various storage temperature. Agricultural-Chemistry and Biotechnolog. 38 (4),
9
340-344.
10
10- Mustaffa, R., Osman, A. yusof, S. and mohammad, S. 1998. Physico chemical changes in cavendish banana (Musa. cavendishi Lvar Montel) at different Positions within a bunch during development and maturation. Journal of the Science of Food and Agriculture. 78 (2), 201-207.
11
11- Nakoson, P. 1998. Tropical frui. CAB International.
12
12- Nguyen,T., Kesta, S., Doorn, W. G. 2004, Effect of modified atmosphere packaging on chilling-induced peel browning in banana. Postharvest Biology and Technology. 31(3), 313-317.
13
13- Parvaneh, V. 1992. Control and chemical tests of food Tehran University Pob. (In Farsi).
14
14- Robinson, J. C. 1993. Hand book of banana growing. In South Africa Agricultural Reaserch Council. Institute of Tropical and Subtropical Crops.
15
15- Ryall, A. and Pentzer, W. T. 1974. Handling transportation and storage of fruits and vegetables. AVI. (U. S. A) vol: 1.
16
16- Samson, J. A. 1987. Tropical fruit. New York. Longman
17
17- Shashirekha, Satyan, S., Scott, K., Graham, D., 1992. Storage of banana bunches in seald poly ethylene tubes. Journal of Horticultural Science .67(2), 283-287.
18
18- Sheybani, H. 1986. Horticulture for tropical fruits. Fifty Volume. First Ed. Sepehr Pub. (In Farsi).
19
19- Srinivasan, C., Subbiah, R. and Shanmugan, A. 1973. Effect of ethephon on the chlorophyll faction Research. 13 (2/3), 147-149.
20
ORIGINAL_ARTICLE
نمونسازی جبهه رطوبتی خاک از منبع تغذیه خطی در آبیاری قطرهای-نواری
تعیین قطر و عمق خاک مرطوبشده (پیاز رطوبتی) در زمانهای مختلف پس از شروع آبیاری در طراحی آبیاری قطرهای اهمیت ویژهای دارد. شکل و ابعاد پیاز رطوبتی به عواملی چند از قبیل بافت خاک، ضریب هدایت هیدرولیکی، و دبی قطرهچکان وابسته است . در این تحقیق بهمنظور تعیین ابعاد پیاز رطوبتی و گسترش آن در زمانهای مختلف یک مدل فیزیکی از جنس پلاکسیگلاسشفاف با چهارچوب فلزی و به ابعاد 90×120×180 سانتیمتر به شکل مکعب مستطیل که یک چهارم آن حذف شده است ساخته شد. سپس قطر و عمق پیاز رطوبتی در زمانهای مختلف پس از شروع آبیاری با ترسیم جبهة رطوبتی روی دیوارههای شفاف مدل، اندازهگیری شد. به منظور نمونسازی جبهه رطوبتی نیز، روابطی با دخالت عوامل فیزیکی مؤثر در حجم خاک مرطوبشده در زیر منبع تغذیه و با استفاده از قضیه باکینگهام و آنالیز ابعادی بهدست آمد. در نهایت، این روابط با دادههای اندازهگیریشده واسنجی شدند و یک سری روابط علمی- تجربی بهدست آمد که همخوانی بسیار خوبی با نتایج آزمایشها نشان داد. از این روابط میتوانند در طراحی آبیاری قطرهای-نواری به خوبی استفاده کرد.
https://fooder.areeo.ac.ir/article_100762_e19b1231ffe5d688b8218a59422cc37e.pdf
2005-08-23
53
66
شاخص سطح برگ
GDD
فرهاد
میرزایی
1
دانشجوی دکتری
AUTHOR
عبدالمجید
لیاقت
aliaghat@ut.ac.ir
2
دانشیار گروه مهندسی آبیاری و آبادانی، دانشکده مهندسی آب و خاک، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران
AUTHOR
تیمور
سهرابی
myousef@ut.ac.ir
3
استادیار گروه مهندسی آبیاری و آبادانی، دانشکده مهندسی آب و خاک، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران
AUTHOR
محمدحسین
امید
4
استادیار گروه مهندسی آبیاری و آبادانی، دانشکده مهندسی آب و خاک، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران
AUTHOR
1- Bresler, E. 1978. Analysis of trickle irrgation with application to design problems. Irrigation Science. 1, 3-17.
1
2- Burt, Ch. M. and. Barreras, J. T. 1999. Evaluation of retrievable drip irrigation systems. ITRC Paper No: P 01-001. 1-5
2
3- Gupta, R. K., Rudra, R. and Dickinson, W. T. 1995. Modelling of saturated regime as affected by emitter application. Proceedings of The fifth International Micro Irrigation Congress.629-632
3
4- Revol, P.H., Clotheir, B. E., Lesaffre, B., Vachaud G. 1995. An approximate time-dependent solution for point-source infiltration. Proceeding of the fifth international microirrigation congress. 603-608.
4
5- Robert, L. Daugherty, Y. 1977. Fluid mechanics, with engineering applications. McGRAw-Hill Book Company, 184-188
5
6- Schwartzman, M. and Zur, B. 1986. Emitter spacing and geometry of wetted soil volume. Journal of Irrigation and Drainage Engineering. 112(3), …
6
7- South Abfeshan Engineering and Industrial Company. (Ltd.) 2002. Drip tape irrigation catalogue.
7
8- Zazueta, F. S., Clark, G. A., Smajstrla, A. G. and Carrillo, M. 1995. A simple equation to estimate soil-water movement from a drip irrigation source. Proceedings of the fifth International micro irrigation congress.851-856
8
9- Ziatabar Ahmady, M. Kh. Trickle irrigation. Translations of Chapter 7 from section 15 in Engineering direction of U. S. Soil Conservation service. Mazanderan University Publications, pp. 399.
9
10- Zur, B. 1996. Wetted soil volume as a design objective in trickle irrigation. Irrigation Sci 16, 101-105.
10
ORIGINAL_ARTICLE
محاسبۀ میزان فرابرآورد تبخیر- تعرق مرجع با استفاده از دادههای ایستگاه های هواشناسی غیرمرجع در ایران
تولید محصولات زراعی و باغی در ایران عمدتاً با آبیاری است، بهطوریکه در حال حاضر حدود 93 درصد کل آب استحصالیکشور در بخش کشاورزی و باغداری مصرف میشود. حاکم بودن وضعیت اقلیمی خشک و نیمهخشک در اکثر دشتهای کشاورزی و کمبود آب برای آبیاری در این دشتها باعث شده است تا نیازهای آبی گیاهان زراعی و باغی محاسبه شده در اختیار کشاورزان قرار گیرد. نیاز آبی معمولاً با استفاده از دادههای ایستگاههای هواشناسی سینوپتیک و با روش فائو- پنمن- مانتیث برآورد میشود. در این روش باید از دادههایی استفاده شود که از ایستگاههای کاملاً آبیاریشده (ایستگاه مرجع) برداشت شده باشند، اما اکثر ایستگاههای معتبر هواشناسی ایران در مناطق خوب آبیاریشده احداث نشدهاند، از این رو دادههای برداشت شده در آنها از لحاظ استفاده در محاسبات نیاز آبی دقت مطلوبی ندارد. در این مطالعه، 153 ایستگاه سینوپتیک که سطح کشور را تا حد مطلوبی پوشش میدهند، انتخاب و از دادههای دما، رطوبت، سرعت باد، ساعات آفتابی، و بارندگی آنها استفاده شده است. سپس مقادیر فرابرآورد تبخیر- تعرق مرجع پس از اصلاح دادههای دما برای هر ایستگاه به صورت سالانه و فصلی محاسبه و در نهایت سطح کشور بر اساس میزان این فرابرآورد به صورت سالانه و فصلی پهنهبندی شده است. حداکثر مقدار فرابرآورد سالانه برابر با 41 درصد در مناطق جنوب شرقی کشور، برای فصل بهار و تابستان برابر با 68 درصد در نواحی مرکزی و غرب کشور و برای فصل پاییز و زمستان برابر با 65 درصد در نواحی مرکزی و جنوبشرقی کشور است.
https://fooder.areeo.ac.ir/article_100763_f196259b42fe375fd6f21ca7f24481f5.pdf
2005-08-23
67
84
leaf area index
آزاده
محمدیان
1
دانشجوی سابق کارشناسیارشد آبیاری، گروه مهندسی آب دانشکدة کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد
AUTHOR
امین
علیزاده
2
استاد گروه مهندسی آب دانشکدة کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد
AUTHOR
سهیلا
جوانمرد
3
عضو هیأت علمی پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو
AUTHOR
1- Alizadeh, A. 2002. Irrigation system design. Forh Ed. Imam Reza University Press.
1
2- Allen, R. G. 1996. Assessing integrity of weather data for use in reference evapotranspiration estimation. J. Irrig. and Drain. Engrg. ASCE. 122(2), 97-106.
2
3- Allen, R. G., Brockway, C. E., and Wright, J. L. 1983. Weather station sitting and consumptive use estimates. J. Water Resour. Plng. And Mgmt. ASCE. 109(2), 134-147.
3
4- Allen, R. G., Gichuki, F. N. 1989. Effect of projected CO2 induced climatic changes on irrigation water requirement in the Great Plain states. The potential effects of global climate change on the United States: Appendix C agriculture, J. B. Smith and D. A. Tirpak. (Eds.), EPA-250-50-89-053.
4
5- Allen, R. G., Pereira, L. S., Raes, D., and Smith, M. 1998. Crop evapotranspiration: Guidelines for computing crop water requirements. FAO Irrg. And Drain. Paper No. 56, FAO. Rome. Italy. 301 pp.
5
6- Burman, R. D., Wright J. L., and Jensen. M. E. 1975. Changes in climate and estimated evaporation across a large irrigated area in Idaho. Trans. ASAE. 18(6), 1089-1093.
6
7- Davenport, D. C., and Hudson, J. P. 1967 a. Changes in evapotranspiration rates along a 17-km transect in the Sudan Gezira. Agric. Meteorology. 4, 339-352.
7
8- Davenport, D. C., and Hudson, J. P. 1967 b. Meteorological observations and Penman estimates along a 17-km transect in the Sudan Gezira. Agric. Meteorology. 4, 405-414.
8
9- De Vries, D. A. and Birch, J. W. 1961. The modification of climate near the ground by irrigation for pastures on the Rivertine Plain. Australian J. Agric. Res. 12(2), 260-272.
9
10- Doorenbos, J. and Pruitt, W. O. 1975. Guidelines for predicting crop water requirements. Irrig. And Drain. Paper 24. FAO. United Nation. Rome. Italy.
10
11- Ganji, A. 1989. Suggestion a simple method for correction the aridity in non- reference weather stations. M. Sc. Seminar. Shiraz University.
11
12- Holmes, R. H. 1970. Meso-scale effect of agriculture and a large prairie lake on the atmospheric boundary layer. Agronomy J. 63. 546-549.
12
13- Ley, T. W., and Allen, R. G. 1994. Energy and soil water balance analyses of arid weather sites. Proc. ASAE Int. Summer Meeting, American Society of Agricultural Engineers. St. Joseph. Mich.
13
14- Mathenews, J. H. and Toutounian. 2000. Numerical methods for mathematics, Sciences & Engineering. First Ed. Ferdowsi University Press.
14
15- Sepaskhah, A. 1999. Once more looking about estimating methods for crop evapotranspiration. Training Staff Seminar. Agricultural College. Shiraz University. 2 pages.
15
16- Temesgen, B. 1996. Temperature and humidity data correction for calculating reference evapotranspiration at nonreference weather stations. Master of science thesis. Utah state university (Logan).
16
17- Temesgen, B., Allen, R. G., and Jensen, D. T. 1999. Adjusting temperature parameters to reflect well-watered conditions. J. Irrig. and Drain. Engrg. ASCE. 125(1), 26-33.
17
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی اثر کاربرد روغن های گیاهی بر خواص کمی و کیفی و افزایش عمر انبارمانی میوة سیب ارقام گلدن و رددلیشس
این تحقیق به منظور بررسی اثر کاربرد روغنهای گیاهی برافزایش عمر انبارمانی سیب در مدت زمان نگهداری در سردخانه در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان انجام شد. طرح آماری، آزمایش فاکتوریل چهار عاملی درقالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار، فاکتور A رقم سیب در دو سطح (گلدن دلیشس و رد دلیشس)، فاکتور B نوع روغن با سه سطح (کانولا، ذرت، و آفتابگردان)، فاکتور C میزان روغن با 6 سطح (صفر،25 /0، 5/0، 1،2، و3 درصد)، و فاکتور D زمان نمونهبرداری از انبارسرد با 6 سطح(صفر، 45، 90، 120،150، و180روز ) بود. میوه سیب پس از تیمار به سردخانه با دمای صفرتا 1 درجة سانتیگراد و رطوبت نسبی 85 درصد منتقل و به مدت شش ماه نگهداری شد.نتایج آنالیز واریانس نشان داد که نوع روغن گیاهی بر pH و میزان پوسیدگی تأثیر معنیداری دارد و pH،مواد جامد انحلال پذیر، کسر رسیدگی (موادجامد محلول به اسید قابل تیتر کردن)، سفتی بافت میوه، و میزان پوسیدگی نیز تحت تأثیر غلظت روغن گیاهی قرار میگیرد. نتایج آزمایشهای حسی نشان داد که نوع روغن گیاهی تأثیر معنیداری بر بو و مزه دارد و بافت میوه تحت تأثیر غلظت روغن قرار میگیرد. به طور کلی نتایج نشان میدهد که کاربرد روغن ذرت 2 درصد در ارقام رد و گلدن دلیشس، در مقایسه با سایر تیمارها، سبب حفظ خصوصیات کمی، کیفی، و صفات حسی میوه پس از 6 ماه نگهداری در سردخانه خواهد شد.
https://fooder.areeo.ac.ir/article_100764_365862e46e64c573b74148de416f7b81.pdf
2005-08-23
85
98
ابراهیم
گنجی
1
عضو هیأت علمی بخش تحقیقات اصلاح و تهیة نهال و بذر مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان
AUTHOR
شهره
نیکخواه
2
عضو هیات علمی بخش تحقیقات فنی و مهندسی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان
AUTHOR
1- Anet, E. F. L. J. and Coggiola, I. M. 1974. Superficial scald, a function disorder of stored apples: X: control of alfa - farnesene authoxidation.J. Sci. Food Agric. 25, 293-298.
1
2- Anon. 2003. Khorasan Agricultural Statistical Bulletin. Year 2001-2002. Statistical and Information Department. (In Farsi)
2
3- Anon. 2002. Agricultural Statistical Bulletin. Year 2002-2003. Statistical and Information Department. Bulletin No 80/01. Ministry of Agriculture Pub. (In
3
4- Anon. 1994. Fruit Juices Test Methods. Iranian Standard and Industrial Research Institute. 2nd Ed. Report No 2685. (In Farsi)
4
5- Brooks, C., Cooley, J. S. and Fisher, D. F. 1979. Nature and control of apple scald. J. Agric . Res. 18, 211-240.
5
6- Curry, E. A. 2000. Alfa- Farnesene and squalene reduce scald in apples and pears. Acta Hort. 518, 137-144.
6
7- Hall, E. G., Sylus, S. M. and Trout, S. A. 1953. Effects of skin coatings on the behavior of apples in storoge. III. Cool storage investigation. Aus. J. Agric. Res. 4, 365-385.
7
8- Ingle, M. and D’Souza, M. C. 1989. Physiology and control of superficial scald of apples: a review, HortScience. 24, 28-31.
8
9- Ju, Z. and Curry, E. A. 2000a. Stripped corn oil emulsion alters ripening, reduces superficial scald, and reduces core flash in Granny Smith apples and decay in d’ Anjou pears. Postharvest Biology and Tecnology. 20 (1), 185- 193.
9
10- Ju, Z. and Curry, E. A. 2000b. Evidence that alfa-farnesene biosynthesis during fruit ripening is mediated by ethylene regulated gene expressions in apples.. Postharvest Biology and Technology. 19, 9-16.
10
11- Ju, Z. and Curry, E. A. 2000c. Stripped corn oil controls scald and maintains volatile production potential in “Golden Suprem” and “Delicious” apples. J Agric Food Chem. 48: 2133-2137.
11
12- Ju, Z. Duan, Y. Ju, Z. and Curry, E. A. 2000. Stripped plant oils maintain fruit quality of Golden Delitious apples and Bartlett pears after prolonged cold storage. Journal of Horticultural Science and Biotechnology. 75 (4), 423-427.
12
13- Ju, Z., Duan, Y. and Ju, Z. 2000a. Mono- di- and tri acylglycerols and actions phospholipids from plant oils inhibit scald development in “Delicious” apples. J. Postharvest Biology and Technology. 19 (1), 1-7.
13
14- Ju, Z., Duan, Y. and Ju, Z. 2000b. Plant oil emulsion modifies internal atmosphere, delay fruit ripening, and inhibits internal browning in Chinese pears. Postharvest Biology and Technology. 20 (3), 243-250.
14
15- Scott, K. J., Yuen, C. M. C. and Kim, G. H. 1995. Reduction of superficial scald of apples with vegetable oils. Postharvest Biology and Technology. 6, 219- 223.
15
16- Tripathi, P. and Dubey, N. K. 2003. Exploitation of natural products as an alternative strategy to control postharvest fungal rotting of fruit and vegetables. Postharvest Biology and Technolog. 32 (3), 235-245.
16
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی تأثیر سرعت و زاویۀ لبۀ تیغه بر مقاومت برشی ساقۀ ارقام مختلف برنج
به منظور اندازهگیری نیروی برش دینامیکی ساقۀ برنج، یک دستگاه آزمایشگاهی با مکانیزم برش رفت و برگشتی طراحی و ساخته شد. تأثیر سرعت برشی تیغه در چهار سطح 6/0، 9/0، 2/1،و 5/1 متر بر ثانیه و زاویة لبه تیغه در سه سطح 25، 30،و35 درجه روی مقاومت برشی ساقۀ چهار رقم برنج شامل خزر، فجر، بینام و هاشمی مطالعه شد.نتایج تجزیۀ واریانس نشان داد که تأثیر رقم برنج، سرعت برشی، و زاویه لبۀ تیغه عوامل اصلی و اثر متقابل رقم برنج و سرعت برشی بر مقاومت برش ساقه در سطح 1 درصد معنیدار بود. بیشترین و کمترین مقدار مقاومت برشی به ترتیب مربوط به ارقام خزر و هاشمی با میانگین 210/0 و 181/0 مگاپاسکال به دست آمد. با توجه به نتایج آزمون دانکن تفاوت بین میانگین مقاومت برشی در ارقام فجر، بینام و هاشمی در سطح 1 درصد معنیدار نبود ولی مقدار مقاومت برشی رقم خزر در مقایسه با ارقام بینام و هاشمی بیشتر بود.مقاومت برشی ساقه در سرعت برشی 6/0 متر بر ثانیه با میانگین 226/0 مگاپاسکال بیشترین و در سرعت برشی 5/1 متر بر ثانیه با میانگین 155/0 مگاپاسکال کمترین مقدار بود. سرعت برشی تیغه در سطوح 6/0 و 9/0 متر بر ثانیه و همچنین در سطوح 2/1 و 5/1 متر بر ثانیه روی مقاومت برشی ساقه تفاوت معنیدار نبود ولی در سطوح دیگر تفاوت معنی دار بود.مقایسۀ میانگینها نشان داد که مقادیر مقاومت برشی بین زوایای لبة تیغه در سطح 1 درصد معنیدار نیست. اثر متقابل رقم برنج و سرعت برشی تیغه روی مقاومت برشی ساقه در سطح 1 درصد معنیدار بود و در مقایسۀ میانگینها، بیشترین مقدار مقاومت برشی ساقهها با میانگین 234/0 مگاپاسکال در سرعت 6/0 متر بر ثانیه در رقم فجر و کمترین مقدار آن با میانگین 137/0 مگاپاسکال در رقم بینام و در سرعت برش 5/1 متر بر ثانیه به دست آمد.
https://fooder.areeo.ac.ir/article_100765_fa94162e5e0693e87809ea4bfd927f08.pdf
2005-08-23
99
112
رضا
طباطبایی کلور
r_tabatabaee@yahoo.com
1
دانشجوی دکتری مهندسی مکانیک ماشین های کشاورزی. دانشکده مهندسی بیوسیستم کشاورزی
AUTHOR
علیمحمد
برقعی
2
استاد گروه مهندسی مکانیک ماشین های کشاورزی، دانشکده مهندسی بیوسیستم کشاورزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی. دانشگاه تهران
AUTHOR
رضا
علیمردانی
3
دانشیار گروه مهندسی مکانیک ماشینهای کشاورزی، دانشکده مهندسی بیوسیستم کشاورزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی. دانشگاه تهران
AUTHOR
علی
رجبی پور
4
دانشیار گروه مهندسی مکانیک ماشینهای کشاورزی، دانشکده مهندسی بیوسیستم کشاورزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی. دانشگاه تهران
AUTHOR
حسین
مبلی
5
دانشیار گروه مهندسی مکانیک ماشین های کشاورزی، دانشکده مهندسی بیوسیستم کشاورزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی. دانشگاه تهران
AUTHOR
علیرضا
علامه
6
کارشناس ارشد بخش فنی و مهندسی مؤسسه تحقیقات برنج کشور، رشت
AUTHOR
1- Chancellor, W. J. 1958. Energy requirments for cutting forage. Agricultural Engineering. 39, 633-636.
1
2- Chancellor, W. J. 1965. An experiment on force and energy requirments for cutting paddy stalks. The Malaysian Agr. Journal. 45 (2).
2
3- ElHag, H. E., Kunze, O. R. and Wilkes L. H., 1971. Influence of moisture, dry matter, density and rate of loading on ultimate strength of cotton stalks. Transactions of the ASAE. 14, 713-716.
3
4- Halyk, R. M. and Hurlbut, L. W. 1968. Tensile and shear strength characteristics of alfalfa stems. Transactions of the ASAE. 11, 256-257.
4
5- Ige, M. T. and Finner, M. F. 1975. Effects of interaction between factors affecting the shearing characteristics of forage harvester. Transactions of the ASAE. 8, 1011-1016.
5
6- Jafari Naeem, K. 1996. Construcion of shear force neasuring system and design of atripelex harvesting machine. M. Sc. Thesis. Tarbiat modarres universigy. (In: Farsi)
6
7- Lee, S. W. and Yan H. 1984. Threshing and cutting forces for Korean rice. Transactions of the ASAE. 16, 1654-1657, 1660.
7
8- Majumdar, M. and Datta, R. K. 1982. Impact cutting energy of paddy and wheat by a pendulum type dynamic test. Journal of Agr. Eng. (India). 19 (4).
8
9- McRandal, D. M. and McNulty, P.B. 1980. Mechanical and physical properties of grasses. Transactions of the ASAE. 23, 816-821.
9
10- Prasad, J. and Gupta, C. P. 1975. Mechanical properties of maize stalk as related
10
to harvesting. J. Agric. Eng. Res. 20, 79-87.
11
11- Prince, R. P. 1961. Measurment of ultimate strength of forage stalks. Transactions
12
of the ASAE. 4, 208-209.
13
12- Rajput, D. S. and Bohle, N. G. 1973. Static and dynamic shear properties of paddy
14
stem. The harvester (India), Vol. 7, 17-21.
15
ORIGINAL_ARTICLE
مطالعات لایسیمتری روشهای مدیریت سطح ایستابی برای آبیاری گوجهفرنگی
در مناطق مرطوب، ایجاد سطح ایستابی و حفظ آن در طول دورة رشد بهمنظور استفادة بهینه از آب آبیاری و ایجاد رطوبت در منطقة ریشهها روشی متداول است. اما در مناطق خشک و نیمه خشک، بالا آمدن نمک بههمراه آب در اثر جریان مویینهای به دلیل تبخیر و تعرق زیاد، میتواند عامل بازدارندهای برای استفاده از این روش محسوب شود. در این تحقیق امکان استفاده از روشهای کنترل سطح ایستابی (زهکشی کنترلشده و آبیاری زیرزمینی) با اعمال مدیریت آبشویی در مناطق خشک و نیمه خشک (مانند ایران) بررسی شد. بهاین منظور سه تیمار با شرایط مختلف کنترل سطح ایستابی شامل زهکشی آزاد، زهکشی کنترلشده، و آبیاری زیرزمینی در چهار تکرار در 12 عدد لایسیمتر (ارتفاع 90 و قطر 57 سانتیمتر) درنظر گرفته شد. سطح ایستابی با EC آب برابر 1/5 دسی زیمنس بر متر در عمق 55 سانتیمتری از سطح خاک در دو تیمار زهکشی کنترلشده و آبیاری زیرزمینی ایجاد شد. گیاه آزمایشی گوجهفرنگی بود. آبشویی خاک زمانیدر نظر گرفته شده که میزان تجمع نمک در منطقة ریشه به حد آستانة شوری میرسید. نتایج نشاندهندة امکان استفاده از این روشها در شرایط خشک و نیمه خشک است. پروفیل خاک از نظر شوری (عصارة اشباع) بررسی و مشاهده شد که توزیع نمک در عمق بین 10 تا 50 سانتیمتر در هر سه تیمار حدوداً نزدیک به هم و کمتر از 3 دسی زیمنس بر متر است. فقط در تیمار آبیاری زیرزمینی میزان شوری یا ECe در سطح خاک بسیار بالا بود. این افزایش تأثیر منفی برمیزان محصول نداشت بلکه محصول بیشتری نیز نسبت به زهکشی آزاد به دست آمد. در مجموع، مقدار محصول در تیمار زهکشی کنترلشده 73 درصد بیشتر از زهکشی آزاد و 12 درصد بیشتر از آبیاری زیرزمینی بود. ولی متوسط وزن میوه در روش آبیاری زیرزمینی بالاتر بود که نشان از یکنواختی وزن میوهها دارد. تعداد میوه نیز در هر تیمار به دست آمد که در تیمار زهکشی کنترلشده نسبت به دو تیمار دیگر بیشتر بود. از نظر میزان آب مصرفی، در آبیاری زیرزمینی نصف دو تیمار دیگر آب مصرف شود و بنابراین کارایی مصرف آب در آن بیشتر بود. با توجه بهاینکه میزان شوری در منطقة ریشه و در آبیاری زیرزمینی کمتر از 3 دسی زیمنس بر متر بود هیچگونه شستشویی صورت نگرفت. لذا نتایج فوق کارایی این سیستم را در مناطق خشک و نیمه خشک مشخص میکند. اما در دراز مدت در این روش نیاز به آبشویی ادواری در طول فصل رشد وجود دارد.
https://fooder.areeo.ac.ir/article_100766_9f42a46d7dcd78af8d8b48e77b32e62e.pdf
2005-08-23
113
124
سعید
اسمعیل نیا
1
دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی آبیاری و زهکشی
AUTHOR
عبدالمجید
لیاقت
aliaghat@ut.ac.ir
2
استادیار گروه مهندسی آبیاری و زهکشی، دانشکده مهندسی آب و خاک، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران
AUTHOR
نادر
حیدری
3
استادیار پژوهشی موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی
AUTHOR
مجتبی
اکرم
4
کارشناس ارشد کمیته ملی آبیاری و زهکشی ایران
AUTHOR
Ahonen, J. 1991. Application of Controlled Drainage and Subirrigation in Finland. MSC thesis, Helsinky Univ. of Technology. Lab. Of Water resources Engineering. Espoo. Finland.
1
2- Alizadeh, A. 2002. Soil, Water, Plant relationship. Astan Gods Razavi Pub., Mashad. Iran. (In Farsi)
2
3- Evans, R. O., Skaggs, R. W., Gilliam, J. W. 1995. Controlled drainage versus conventional drainage effects on water quality. Journal of Irrigation and Drainage Engineering./July/August, 271-276
3
4- Ng, H. Y. F. Tan, C. S., Drury, C. F., Gaynor, J. D. 2002. Controlled drainage and subirrigation influences on nitrate loss and corn yield in a sandy loam soil in southwestern Ontario. Agricultural Ecosystems and Environment, Vol. (90), 81-88.
4
5- Madramootoo, C. A., Broughton, S., Papadopoulos, A. 1992. Water table effects on soybean yield and moisture and nitrate distribution in the soil profile. Proceeding of 6th international drainage symposium, ASAE Pub., 501 pp.
5
6- Mejia, M. N. 1998. Improved water quality through water table management in eastern Canada. Journal of Irrigation and Drainage Engineering. /March/Aprill, 116-121.
6
7- Patel, R. M., Prasher, S. O., Donnelly, D., Bonnel R. B., Broughton, R. S. 1999. Subirrigation with brackish water for vegetable production in arid regions. Bioresource Technology. Vol. (70), 33-37.
7
ORIGINAL_ARTICLE
تعیین منحنی های هم دمای دفعی رطوبت در دماهای خشک کردن پسته
پسته یکی از مهمترین محصولات باغی کشور است که ارزش اقتصادی بالا دارد و صادرات آن بر اهمیت فرآوری و بسته بندی این محصول میافزاید. یکی از مراحل مهم در فرآوری پسته، خشک کردن و رساندن رطوبت محصول به محدودة مجاز 4 تا 6 درصد (بر پایة وزن خشک) مناسب برای انبارمانی است. برای طراحی بهینة سیستم خشککن، نیاز به آگاهی از رفتار محصول در شرایط مختلف رطوبتی و دمایی در محیط است که با استفاده از منحنیهای همدما میسر خواهد شد. در این تحقیق، برای بهدست آوردن رطوبت تعادلی پسته در دماهای خشک کردن، برای دو رقم از پستههای خندان ایران به نامهای کله قوچی و فندقی، منحنیهای همدمای دفعی در دماهای 45، 60 ، 75، و 90 درجة سانتیگراد به دست آمد. برای این منظور از روش استاتیک و محلول نمکهای اشباع ذکر شده در دستور العمل COST-90 استفاده شد. پس از آن دادهها با مدلهای GAB ، هندرسون، اسمیت، هالسی و ازوین برازش و ضرایب مربوطه تعیین شد. نتایج نشان میدهد که در هر دو رقم با افزایش دما مقدار رطوبت تعادلی کاهش مییابد. همچنین در بین مدلهای به کار رفته در تحقیق، مدلهای GAB و اسمیت نسبت به سایر مدلها دارای بهترین برازش بودند. علاوه بر آن، نتایج نشان داد که با افزایش دما مقدار رطوبت تک لایه در پسته کاهش مییابد. همچنین، معادلة رگرسیون تغییرات رطوبت تک لایه با تغییرات دما در محدودة دمایی ذکر شده برای هر دو رقم به دست آمد.
https://fooder.areeo.ac.ir/article_100767_65a4026c8dbd10710bcee3a99635f163.pdf
2005-08-23
125
142
حمیدرضا
گازر
hgazor@yahoo.com
1
استادیار پژوهش مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی
AUTHOR
علیرضا
بصیری
2
استادیار علوم و صنایع غذایی، پژوهشکده صنایع شیمیایی، سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران
AUTHOR
1- Adam, E., W. Mühlbaver, A. Esper, W. Wolf and W. Spieb. 2000. Effect of temperature on water sorption equilibrium of onion (Allium cepa L). Drying Technology. 18(9), 2117-2129.
1
2- Ayranci, E. and Dalgic, C. 1992. Moisture sorption isotherm of pistacia Terebinthus L. and it’s protein isolate. Lebensmittel Wissenschaft und Technologie. 25, 482-483.
2
3- Canovas, V. G. and Mercado, H. V. 1996. Dehydration of food. Chapman & Hall pub. New York. U.S.A.
3
4- Greenspan, L. 1977. Humidity fixed points of binary saturated aqueous solutions. J. Res. Nat’l. Bureau of Standards- Section A. Physics and Chemistry. 81 (1), 89-96.
4
5- Güzey, D., M. Özdemir, F. G. Seyhan, H. doğan and Y. O. Devres. 2001. Adsorption isotherm of raw and roasted hazelnuts. Drying Thechnology. 19(3&4), 691-699.
5
6- Iglesias, H. A. and J. Chirife. 1982. Handbook of food isotherms. Academic Perss. New York. U. S. A.
6
7- Jafarian, K. 1999. Determination of Pistachio (Pistacia Veral.) Sorption isotherms. M. Sc. Thesis, Soputh Edmpons. Azad University. Tehran. (In Farsi)
7
8- Kader, A. A., Heintz, C. M. Labavitch, J. M. Rae, H. L. 1982. Studies related to the description and evaluation of pistachio nut quality. J. of the American Society for Horticultural Science. 107(5), 812-816.
8
9- Karatas, S. and Battalbey, M. F. 1991. Determination of moisture diffusivity of pistachio nut meat during drying. Lebensmittel Wissenschaft und Technologie. 24, 484-487.
9
10- Labuza, T. P., Kaanane, A. and Chen, Y. 1985. Effect of temperature on the moisture sorption isotherms and water activity shift of two dehydrated foods. J. of Food Science. 50, 385-391.
10
11- Lopez, A., Iguaz, A. Esnoz, A. and Virseda, P. 2000. Modeling of sorption isotherms of dried vegetable wastes from wholesale market. Drying Technology. 18 (4&5), 985-994.
11
12- Maskan, M. and Karatas, S. 1997. Sorption characteristics of whole pistachio nuts (Pistacia vera L.). Drying Technology. 15 (3&4), 1119-1139.
12
13- Perry, R. H. and Green, D. W. 1984. Perry’s chemical engineer’s handbook, 6th Ed. McGraw Hill Book Co. New York. U. S. A.
13
14- Rahman, S. 1995. Food properties handbook. CRC press. New york. USA.
14
15- San Martin, M. B., Mate, J. I. Fernandez, T. and Virseda, P. 2001. Modeling adsorption equilibrium moisture characteristics of rough rice. Drying Technology. 19 (3&4), 681-690.
15
16- Spiess, W. E. L. and Wolf, W. 1983. The results of the COST- 90 project on water activity. Physical Properties of Foods, Ed. by Jowitt, R. Applied Science Pub. London.
16
17- Yanniotis, S. and I. Zaramboutis. 1996. Water sorption isotherm of pistachio nuts. Lebensmittel Wissenschaft und Technologie. 29, 372-375.
17
ORIGINAL_ARTICLE
روشی ساده برای تخمین توأمان هدایت هیدرولیکی اشباع و تخلخل مؤثر خاک
تعیین هدایت هیدرولیکی اشباع و تخلخل مؤثر خاک در زهکشیاهمیت ویژه و در کنترل کردن عمق سطح ایستابی بین زهکشها نقش مهم دارند. در حال حاضر، فاصلة بین زهکشها بر مبنای مقادیر متوسط اندازهگیری شدة این دو عامل طراحی میشود که در محدودة مورد طراحی به دست میآید. هدف از این پژوهش، ارائة روشی نویناست که بر مبنای آن بتوانمقادیر بهینة هدایت هیدرولیکی و تخلخل مؤثر را به طور همزمانبه دست آورد. در این روش، ارتفاع سطح ایستابی در فواصل مختلف از زهکش و در زمانهای متفاوت اندازهگیری میشود. سپس، با استفاده ازمدل جریان غیرماندگار گلور- دام و به کارگیری بهینه سازی غیرخطی، مقادیر هدایت هیدرولیکی و تخلخل مؤثر بهینه برآورد میشود. به منظور واسنجی مدل گلور- دام از راه بهینه سازی غیرخطی، افزون بر دادههای حاصل از آزمایش برخی دادههای موجود دیگر نیز به کار گرفته شد. برای اجرای آزمایشها، مدلی فیزیکی به طول 5/2، عرض 3/0، و ارتفاع 5/0 متر تهیه و یک زهکش سوراخدار به قطر 5/4 سانتیمتر در کف یکی از دو انتهای طولی و عمود بر زهکش آن تعبیه شد. برای اندازهگیری تغییرات سطح ایستابی در اعماق و زمانهای مختلف، 16 پیزومتر در امتداد طولی نصب و قرائتها در دورههای زمانی مشخص انجام شد. روش پیشنهادی، در دو حالت با تخلخل ثابت و متغیر، ارزیابی و مقادیر بهینة هدایت هیدرولیکی و تخلخل مؤثربه دست آمد. نتایج نشان داد که روش پیشنهادی در پیشبینی نیمرخهای سطح ایستابی دقت مناسبی دارد. همچنین، اعمال مقادیر بهینه با لحاظ کردن تخلخل متغیر باعث افزایش دقت پیشبینی روش پیشنهادی میشود.
https://fooder.areeo.ac.ir/article_100768_0072d3251267f130c244f85760309509.pdf
2005-08-23
143
156
جمال محمد ولی
سامانی
1
دانشیار گروههای مهندسی تاسیسات آبیاری و مهندسی خاکشناسی
AUTHOR
مهدی
همایی
2
دانشیار گروه مهندسی تاسیسات آبیاری و مهندسی خاکشناسی
AUTHOR
مهدی
کوچک زاده
3
استادیار گروه مهندسی آبیاری و زهکشی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس تهران
AUTHOR
پرویز
فتحی
4
استادیار دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان
AUTHOR
1- Amoozegar, A. and Wilson. G. V. 1999. Methods for measuring hydraulic conductivity and drainable porosity. In: Agricultural Drainage, Agronomy Monograph No. 38, Chapt. 37. Skaggs, R.W. and van Schilfgaarde, J. (Eds.), ASA, CSSA, SSSA, Madison, WI. p. 1149-1205.
1
2- Amoozegar, A. and Warrick, A. W. 1986. Hydraulic conductivity of saturated soils: Field methods. In klute, A. (Ed.) Methods of Soil Analysis. Part 1. 2nd Ed. Agron. Monogr. 9. ASA, CSSA and SSSA. Madison. WI. p. 735-770.
2
3- Beven, K. J. 2002. Rainfall-runoff modeling. J. Wiley and Sons Ltd., 360 pp.
3
4- Boast, C. W. and Kirkham, D. 1971. Auger hole seepage theory, Soil science Society of America Journal. 35, 365-374.
4
5- Bouma, J., Dekker, L. W. and Verlinden, H. L. 1976. Drainage and vertical hydraulic conductivity of some Dutch “kink” clay soils. Agric. Water Manage. 1, 67-78.
5
6- Bouwer, H. 1966. Rapid field measurement of air entry value and hydraulic conductivity of soil as significant parameters in flow system analysis. Water Resour. Res. 2,729-738.
6
7- Bouwer, H. 1986. Intake rate: Cylinder infiltrometer. In: Klute, (Ed.) A. Methods of Soil Analysis. Part 1. 2nd Ed. Agron. Monogr. 9. ASA, CSSA and SSSA. Madison. WI. p. 825-844.
7
8- Bouwer, H. 1989. The bouwer and rice sluge test-an update. Groundwater 27,304-309.
8
9- Bouwer, H., and Jackson, R. D. 1974. Determining soil properties. In: van J. Schilfgaarde (Ed.) Drainage for Agriculture. Agron. Monogr. 17. ASA. Madison. WI. p. 611-672.
9
10- Bouwer, H., and Rice, R. C. 1983. A The pit bailing method for hydraulic conductivity measurement of isotropic or anisotropic soil. Transactions of the ASAE 26, 1435-1439.
10
11- Childs, E. C. 1952. The measurement of the hydraulic conductivity of saturated soil in situ. I. Principles of a proposed method. Proc. R. Soc. London (A) 215, 525-535.
11
12- Dirksen, C. 2000. Unsaturated hydraulic conductivity. In: Smith, K. A. and Mullins, C. E. (Eds.). Soil Analysis, Physical Methods. Second Ed. Revised and expanded. Marcel Dekker Inc. New York. USA., p. 183 – 237.
12
13- Dumm, L. D. 1954. Drain spacing formula. Agricultural Engineering. 35, 726-730.
13
14- Greig, M. D. 1980. Optimization: New York: Longmon publishing Company.
14
15- Hillel, D. 1998. Environmental soil physics. Academic Press. New York,
15
16- Homaee, M., and Khodaverdiloo H. 2004. Derivation of pedo transfer function of some calcareous soils. In: shaozhong et al. (Ed.), water saving agriculture and sustainable use of water and land resources. 506-513. (In: Farsi)
16
17- Hore, F. R. 1959. Pizometer method in Ontario. Agricultural Engineering. 40 (15), 272-278.
17
18- Jarvis, N. J., Zavattaro, L. Rajkai, K. Reynolds, W.D. Olasen, P.A. Mcgechan, M. Mecke, M. Mohanty, B. Leeds-Harison, P.B. and Jacques, D. 2002. Indirect estimation of near-saturated hydraulic conductivity from readily available soil information. Geoderma. 108, 1-17.
18
19- Luthin, J. N. 1966. Drainage engineering. New York: John wiley & Sons, Inc. P. 250.
19
20- Pazira, E., Akram, M., and Lotfi, A. 2003. Drainage theories and models. Working group on "Drainage", pp. 188. No. 70. (In: Farsi)
20
21- Pendy, R. S., Bhattachaya, A. K. Singh, O. P. and Gupta, S. K. 1992. Drawdown solution with variable drainage porosity. Journal of Irrigation and Deainafe Engineering. 118 (3), 382- 396.
21
22- Rose, K. J., and Merva, G. E. 1990. Investigation septic disposal sites using a velocity permeameter. J. Environ. Sci. Health. A25, 533-552.
22
23- Schaap, M. G., Leij, F. J. and van Genuchten, M. Th. 2001. Rosetta: A computer program for estimating soil hydraulic parameters with hierarchical pedotransfer functions. J. Hydrol. 251, 163-176.
23
24- Skaggs, R. W., Wells, L. G. and Chate, S. R. 1978. Predict and measured drainable porosities for field soils.Transactions of the ASAE. 119 (1), 73-84.
24
25- Smiles, D. E. and Youngs, E. G. 1963. Amultiple-well method for determining the hydraulic conductivity of stratified soil in situ. J. Hydrol. 1, 279-287.
25
26- Snell, A. W., and van Schilfgaarde. J. 1964. Four-well method of measuring hydraulic conductivity in saturated soils. Trans. ASAE. 7, 83-87, 91.
26
27- Taylor, G. S. 1960. Drainable porosity evaluations from outflow measurements and its use in drawdown equation, Soil Science. 90 (60), 338-343.
27
28- Van Alphen, B. J., Booltink, H. W. G. and Bouma, J. 2001. Combining pedotransfer functions with physical measurements to improve the estimation of soil hydraulic properties. Geoderma. 103, 133-147.
28
29- Warrick, A.W. 2002. Soil physics companion. CRC Press, 389 pp.
29
30- Wosten, J. H. M., Pachepsky, Ya. A. and Rawls, W. J. 2001. Pedotransfer functions: Bridging the gap between available basic soil data and missing soil hydraulic characteristics. J. Hydrol. 251,123-150.
30
31- Wosten, J. H. M., Lilly, A. Nemes, A. and Le Bas, C. 1999. Development and use of a database of hydraulic properties of European soils. Geoderma. 90, 169-185.
31
ORIGINAL_ARTICLE
هدایت هیدرولیکی خاک ها و نحوة کاربرد آن در طراحی شبکه های زهکشی
هدایت هیدرولیکی یکی از خصوصیات هیدرودینامیک خاکهاست که نقش تعیین کنندهای در حرکت و انتقال آب و املاح در خاک دارد. در پروژه های زهکشی، مقدار هدایت هیدرولیکی اشباع خاک ضروری است. این مقدار تقریباً ثابت است. روشهای مختلفی برای اندازهگیری هدایت هیدرولیکی خاکها وجود دارد که در مجموع میتوان آنها را به دو دسته بالا و زیر سطح ایستابی تقسیم کرد. بررسیهای اولیه نشان میدهد که بین نتایج حاصل از این دو روش تفاوت قابل توجهی وجود دارد. به همین دلیل، این بررسی برای دستیابی به اهداف زیر برنامهریزی شده است: 1- مقایسة نتایج هدایت هیدرولیکی موجود برای روشهای زیر و بالای سطح ایستابی در پروژه های مطالعاتی و تحقیقاتی در داخل و خارج کشور، 2- دلایل متفاوت بودن نتایج روشهای یاد شده و 3- راه حلهای عملی برای نزدیک کردن نتایج اندازهگیری شده از روشهای تعریف شده. بررسیها نشان داد که نتایج روشهای بالای سطحی ایستابی عموماً از روشهای زیر سطح ایستابی کمتر است به نحوی که میتوان گفت نتایج روشهای زیر سطح ایستابی 50/0تا 32 برابر نتایج روشهای بالای سطح ایستابی بوده است. علت این تفاوت مربوط به عوامل مختلفی است که از جمله میتوان به متفاوت بودن کیفیت آب مصرفی با آب زیرزمینی، محبوس شدن حبابهای هوا در خلل و فرج درون خاک در شرایط بالای سطح ایستابی، و متفاوت بودن الگوی جریان در روشهای فوق اشاره کرد. کمتر بودن نتایج روشهای بالای سطح ایستابی در مقایسه با روشهای زیر سطح ایستابی، شاید این موضوع را تأیید کند که دستیابی به هدایت هیدرولیکی اشباع در روشهای بالای سطح ایستابی مقدور نیست، لذا ضروری است که نتایج این نوع روشها تعدیل و به عبارتی با روشهای زیرسطح ایستابی متوازن شود. در این خصوص روشهای مناسب به ترتیب اولویت: روش مدلهای طبیعی، روش مدلهای صحرایی، روش زمین آماری، روش مکنیل، و روش همبستگی بین بافت و ساختمان توصیه شده است.
https://fooder.areeo.ac.ir/article_100769_b3c058923e6865f3dcb1245687ef71ff.pdf
2005-08-23
157
170
محمدحسین
مهدیان
1
عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات حفاظت خاک و آبخیزداری کشور
LEAD_AUTHOR
1- Amoozegar, A.and Wilson, G. V. 1999. Methods for measuring hydraulic conductivity and drainable porosity. In: Skaggs, R. W. and van Schilfgaarde, J. Agricultural Drainage. AgronomyMonograph NO. 38, American Society of Agronomy. Crop Science Society of America. Soil Science Society of America. Madison. Wisconsin. USA.
1
2- Black, C. A. 1965. Methods of soil analysis, Part 1. American Society of Agronomy.
2
3- Dorsey, J. D., Ward, A. D. Fausey, N. R. and Bair, E. S. 1990. A comparison of four field methods for measuring saturated hydraulic conductivity. Transactions of the ASAE. 33, 1925-1931.
3
4- FAO. 1976. Drainage testing No. 28. Irrigation and Drainage papers. Rome. Italy.
4
5- FAO. 1986. Drainage design factors No. 38. Irrigation and drainage papers. Rome. Italy.
5
6- Gallichand, J., Madramooto, C. A. Enright, P. and Barrington, S. F. 1990. An evaluation of the Guelph permeameter for measuring saturated hydraulic conductivity. Transactions of the ASAE. 33, 1179-1184.
6
7- Gupta, R. K., Rudra, R. P. Dickinson, W. T. Patni, N. K. and Wall, G. J. 1993. Comparison of saturated hydraulic conductivity measured by various field methods. Transactions of the ASAE. 36, 51, 55.
7
8- Mahab Ghods. 2001. Irrigation and drainage project for south karkhe. Drainage Report. 270p.
8
9- Mahdian, M. H. 1989. Investigation of hydraulic condu tivities measured with Auger Hole method and water pumped to shallow and surface well. MSC. Thesis. Agricultural Faculty. Tehran. University. 128p.
9
10- Rogers, J. S. and Fouss, J. L. 1989. Hydraulic conductivity determination from vertical and horizontal drains in layered profiles. Transactions of the ASAE. 32, 589-595.
10
11- Rahimian, M. H. 1996. Evaluation and Modification of Invert Auger hole and Guelph methods comparing to Auger Hole method for measuring hydraulic conductivity. Research Report. Agricultural Engineering Research Institute.
11
12- SCS. 1987. National Engineering Handbook. Drainage of Agricultural Land. section 16.
12
13- Torabi, M. 1998. Comparison of different methods for measuring hydraulic conductivity of soils in Roodasht agricultural research station, Espahan. Research report Agricultural. Engineering Research Institute. No. 105.
13
14- Skaggs, R. W. 1976. Determination of the hydraulic conductivity–drainable porosity ratio from water table measurements. Transactions of the ASAE. 19,
14
15- Van Beers, W. F. J. 1970. The Auger hole method. International Land Reclamation and Improvement. Bulletin No. 1. Wageningen. Netherlands.
15