نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 عضو هیئت علمی بخش تحقیقات فنی و مهندسی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی

2 عضو هیئت علمی مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی.

چکیده

امروزه سیب زمینی یکی از عمده ترین مواد غذایی مردم را تشکیل می­دهد. مصرف سرانة آن در ایران روز به روز در حال افزایش است و از این رو تحقیق روی این مادة غذایی اهمیت ویژه­ای دارد. در این تحقیق روی سه واریتة عمده در استان خراسان به نامهای دیامانت، آئولا، و دراگا تحقیقی جامع اجرا شد. در قالب یک طرح آماری فاکتوریل، ابتدا از یک منطقة تولید کنندة سیب زمینی در شمال استان خراسان 36 مزرعه انتخاب و هر واریته از 12 مزرعه برداشت شد. آزمونهای میزان پروتئین، مادة خشک، نشاسته، قندهای کاهنده، خاکستر و وزن مخصوص اجرا و نتایج با نرم افزار SPSS 9.0آنالیز شد.نتایج نشان داد که از میان سه واریتةگفته شده در این طرح آئولا، با داشتن بیشترین میزان مادة خشک و نشاسته برای کاربرد در صنایع فرآوری مناسب­تر است و از آن برای تهیة انواع چیپس، خلال، فرنچ فرایز و استخراج نشاسته می­توان استفاده کرد.

عنوان مقاله [English]

Determination of Composition of Three Varieties of Khorasan Potato and their Changes after Storage

چکیده [English]

Nowadays, potato is one of the most important foods in the people¢s diet. Daily consumption of potato is increasing in Iran significantly; therefore the study and research on this product is essential. In order to the components of potato, three varieties of potato (Diamant, Aola and Draga) were chosen from thirty six fields in north of Khorasan province. Each variety was harvested from 12 fields and transported to the laboratory in agricultural research center of Khorasan. Measurement of protein, dry matter, starch, reducing sugars and density were done after harvest and after 6 months storage. The results were analyzed by SPSS, V9 software. The results showed that Aola had the highest dry matter and starch so it is recommended for processing in industries. It can be used for producing chips, french fries and starch.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Composition
  • Potato
  • quality
  • variety
1-      پروانه‌، و.1371.کنترل‌ کیفی‌ و آزمایشهای‌ شیمیایی‌ مواد غذایی‌. انتشارات‌ دانشگاه‌ تهران‌.
2-      حسینی‌، ز.1368. روشهای‌  متداول‌ در تجزیه مواد غذایی‌. مرکز نشر دانشگاه ‌شیراز.
3-      حقـایـق‌، غ. 1375. تاثیرات‌ واریته،درجه‌ وروشهای‌ استخراج‌ برخصوصیات‌ فیزیکو شیمیایی‌ نشاسته‌ سیب‌زمینی‌.پایان‌ نامه‌ کارشناسی‌ ارشد. دانشگاه‌مشهد .
4-      کریم، گ‌.1374. آزمونهای‌ میکروبی‌ مواد غذایی. موسسه‌ انتشارات‌ و چاپ ‌دانشگاه‌ تهران‌.
5-      فلاحی، م. (مترجم‌). 1376. دانش‌ و تکنولوژی‌ سیب‌ زمینی‌. بارثاوا. مشهد.
 
 
6-      Barichello, V. 1990. Low temprature sweetening in susceptible and resistant potato: Starch structure and composition. J. of food Sci. 55, 1054-1059.
7-      Boruch, M. 1985. Physico chemical modification of potato starch with different grain size. Acta Alimentaria Polonica.
8-      Bushway, A. A. 1982. Potato starch and flour in frankfurters effect on chemical and sensory properties and total counts. J. Food Sci. 47, 402-408.
9-      Cipar, M. S., D. Hunter, and G. Hendersun, 1990, Norwis: A new potato variety combining chipping quality, wide adaptation, disease resistance, and high yield. American Potato Journal. 67(6), 371-379.
10-  Costas, G. B. 1982. Physical charasteristics, enzymatic digestibility and structure of chemically modified smooth pea and waxy maize starches. J. Agric. Food Chem. 30, 925-930.
11-  Gladkowski, J. 1986. Technological progress in the polish potato industry. Nahrung. 30(8), 845-849.
12-  Gueler, A., O. Kolsarici, 1995. Effects of altitudes on morphology, physiology, yield and quality charasteristics of some potato cultivars grown in differrent location. Turkish Journal of Agriculture and Forestry. 19(5), 385-389.
13-  Pavek, J. J., D. L. Corsini, S. L. Love, D. C. Harne, D. G. Holm, W. M. Iritani, S. R. James, M. W. Martin, A. R. Mosley, J. C. Ojala, C. E. Stanger, and R. E. Thornton. 1992. Ranger Russet: A new long Russet potato variety for processing and fresh market with improved quality, disease resistance and yield. American Potato Journal. 69(4), 221-228.
14-  Pavek, J. J., D. L. Corsini, D. R. Douglas, R. E. Ohms, J. G. Garner, H. C. Mc Kay, C. Sttanger, G. E. Vogt, W. C. Sparks, R. Kunkel, J. R. Davis, A. J. Walz,
C. E. Dallimore, and J. Augustin, 1978. Bute: A long russet potato variety with excelent dehydration quality. American Potato Journal. 55(12).
15-  Pavek, J. J., D. L. Corsini, S. L. Love, D. C. Hame, D. G. Holm, W. M. Iritani,
S. R. James, M. W. Martin, A. R. Mosley, R. E. Thornton, 1991. Gemchip: A new potato variety with chipping quality and verticillium reresistance for the western US. American Potato Journal. 68(7), 461-466.
16-  Reeves, A. F., G. A. Porter, F. E. Manzer, T. M. Work, A. A. Davis, and E. S. Plissey, 1994. Mainchip: A new chipping variety for cool storage processing. American Potato Journal. 71(4), 237-247.
17-  Webb, R. E., D. R. Douglas, J. A. Frank, R. W. Goth, J. R. Shumker, and M. R. Heninger, 1984. Russette: A russette skin potato variety, combining high quality, high yields and adaption to the northeastern states and florida. Am. Potato,
J. 61(2),77-81.