مرجان نوری؛ حمید عزت پناه؛ سلیمان عباسی؛ مهدی امین افشار؛ هما بهمدی
چکیده
هدف اصلی این پژوهش، مقایسة خواص شیمیایی، فیزیکی، و حسی شیر بافتدار با شیر بیچربی و پرچرب در دورة نگهداری 1، 3، و 5 روزه در دمای 1±4 درجه سلسیوس است. به منظور تولید شیر بافتدار، شیر بیچربی به مدت 15 دقیقه در دمای 60 درجه سلسیوس حرارت داده شد و به دنبال آن 4/0 میلیلیتر محلول مایه پنیر به 100 میلیلیتر شیر افزوده شد. ...
بیشتر
هدف اصلی این پژوهش، مقایسة خواص شیمیایی، فیزیکی، و حسی شیر بافتدار با شیر بیچربی و پرچرب در دورة نگهداری 1، 3، و 5 روزه در دمای 1±4 درجه سلسیوس است. به منظور تولید شیر بافتدار، شیر بیچربی به مدت 15 دقیقه در دمای 60 درجه سلسیوس حرارت داده شد و به دنبال آن 4/0 میلیلیتر محلول مایه پنیر به 100 میلیلیتر شیر افزوده شد. جهت غیرفعال کردن مایه پنیر، نمونهها در دمای 65 درجه سلسیوس به مدت 30 دقیقه (پاستوریزاسیون کند) حرارت داده شدند. نمونههای شیر بیچربی، بافتدار، و پرچرب در روزهای اول، سوم و پنجم نگهداری در یخچال، تحت آزمونهای شیمیایی (pH، اسیدیته قابل تیتر کردن، درصد پروتئین، درصد چربی، و درصد ماده خشک کل)، فیزیکی (رنگسنجی و گرانروی)، و ارزیابی حسی (ویژگیهای ظاهری، ساختار، بافت، عطر، طعم، و ارزیابی کلی) قرار گرفتند. نتایج نشان میدهد که ویژگیهای شیمیایی شیر بافتدار، بینابین شیر بیچربی و پرچرب قرار دارد. در مقایسه با شیر بیچربی،شیر بافتدار به طور معنیداری (در سطح 5 درصد) گرانروی، سفیدی،زردی و سبزی بیشتری دارد و امتیاز داده شده به شیر بافتدار توسط ارزیابهای حسی بیشتر از امتیازهای شیر بیچربی و مشابه شیر پرچرب است. در مجموع به نظر میرسد که شیر بافتدار دارای خواص مشابه شیر پرچرب است و در دورة نگهداری 5 روزه پایدار باقی میماند. این محصول قابلیت تولید برای اهداف صنعتی از طریق محدود کردن فعالیت مایه پنیر را خواهد داشت.
عادل میرمجیدی؛ سلیمان عباسی
چکیده
سمنو، یا مالت گندم، از دسرهای سنتی ایران است که به دلیل ارزش غذایی بالایی که دارد مصرف آن در حال گسترش است. روش تولید این فرآورده اغلب به صورت خانگی و کارگاهی است، بدین معنا که تولید صنعتی آن هنوز توسعة چندانی نیافته است. برای تهیة سمنو از عصارة جوانة تازة گندم و آرد کامل گندم استفاده میشود، از این رو گونة گندم مورد استفاده از نظر ...
بیشتر
سمنو، یا مالت گندم، از دسرهای سنتی ایران است که به دلیل ارزش غذایی بالایی که دارد مصرف آن در حال گسترش است. روش تولید این فرآورده اغلب به صورت خانگی و کارگاهی است، بدین معنا که تولید صنعتی آن هنوز توسعة چندانی نیافته است. برای تهیة سمنو از عصارة جوانة تازة گندم و آرد کامل گندم استفاده میشود، از این رو گونة گندم مورد استفاده از نظر مقدار نشاسته و برخی ویژگیهای فیزیولوژیکی در زمان جوانهزنی و همچنین نسبت آرد کامل به گندم اولیه به کار رفته از جمله عمدهترین عوامل مؤثر بر ویژگیهای کمی و کیفی محصول نهایی خواهند بود. بههمین دلیل در این پژوهش، تأثیر گونة گندم (هیرمند و طبسی) و نیز نسبتهای اختلاط آرد (بر مبنای نسبت آرد به مقدار گندم اولیه) در دو سطح 1:2 و 1:3 بر برخیویژگیهای فیزیکی و شیمیایی سمنو شامل قند کل، قند کاهنده (احیا کننده)، pH، اسیدیته، پروتئین، خاکستر، رنگ، بریکس، گرانروی، رطوبت، فعالیت آبی، عمر ماندگاری محصول در شرایط نگهداری محصول در یخچال به مدت 50 روز، و ویژگیهای حسی بررسی شد. نتایج نشان داد که گونة گندم و نسبت اختلاط آرد با عصاره به تنهایی و به طور همزمان تأثیر معنیداری (05/0p<) بر ویژگیهای اندازهگیری شده دارند و نیز اینکه گونة هیرمند و نسبت اختلاط آرد بر مبنای 1:2 (دو قسمت آرد به یک قسمت گندم اولیه) از لحاظ تمامی ویژگیهای اندازهگیری شده بهعنوان تیمارهای برتر انتخاب شدند.
زینب دهقان شعار؛ زهره حمیدی اصفهانی؛ سلیمان عباسی؛ هما بهمدی
دوره 8، شماره 4 ، اسفند 1386، ، صفحه 143-156
چکیده
هدف از این تحقیق تعیین تأثیر بستهبندی با اتمسفر اصلاحشده (MAP) حاوی درصد بالای دیاکسیدکربن بر کیفیت خرمای رقم سایر بوده است که میتواند جایگزینی مناسب برای متیلبروماید باشد که به دلیل تاثیرات زیانبار آن بر سلامت بر لایۀ ازن، بر اساس پروتکل منترال تا سال 2015 کاربرد آن در همۀ کشورها ممنوع خواهد شد. ترکیبهای مختلف گازی شامل ...
بیشتر
هدف از این تحقیق تعیین تأثیر بستهبندی با اتمسفر اصلاحشده (MAP) حاوی درصد بالای دیاکسیدکربن بر کیفیت خرمای رقم سایر بوده است که میتواند جایگزینی مناسب برای متیلبروماید باشد که به دلیل تاثیرات زیانبار آن بر سلامت بر لایۀ ازن، بر اساس پروتکل منترال تا سال 2015 کاربرد آن در همۀ کشورها ممنوع خواهد شد. ترکیبهای مختلف گازی شامل 85 درصد دیاکسیدکربن + 3 درصد اکسیژن + 12 درصد نیتروژن، 75 درصد دیاکسیدکربن + 12 درصد اکسیژن + 13 درصد نیتروژن، و 34 درصد دیاکسیدکربن + 37 درصد اکسیژن + 29 درصد نیتروژن به داخل بستههای سلوفانی تزریق شد. نمونۀ شاهد در بستههای سلوفانی محتوی هوای معمولی نگهداری شد که به طریق معمول حرارتی درزبندی شده بودند. بستهها در دو دمای 4 و 30 درجۀ سانتیگراد نگهداری و بعد از 30، 60، 90، و 150 روز آزمایش شدند. صفات مورد آزمون شامل زندهمانی شپشۀ دندانهدار، تعداد پرگنههای کپک و مخمر،pH، فعالیت آبی،درصد تغییر رنگ، و شکرکزدنبا استفاده از طرح فاکتوریل در قالب کاملاً تصادفی با سه تکرار تجزیه و تحلیل شدند. بیشترین تعداد حشرۀ زنده و پرگنۀ کپک و مخمر در نمونههای شاهد نگهداریشده در دمای 30 درجۀ سانتیگراد و کمترین تعداد در بستههای حاوی 85 درصد دیاکسیدکربن+ 3 درصد اکسیژن + 12 درصد نیتروژنپس از 150 روز مشاهده شد. کمترین مقدار pH در بستههای حاوی 34 درصد دیاکسیدکربن + 37 درصد اکسیژن + 29 درصد نیتروژن مشاهده شد. نمونههای نگهداریشده در دمای 30 درجۀ سانتیگراد، نسبت به 4 درجۀ سانتیگراد، pH کمتری داشتند. فعالیت آبی در همة نمونهها کاهش یافت. تغییر رنگ در نمونههای نگهداریشده در MAP با غلظت گاز دیاکسیدکربن بالا تفاوت معنیداری با نمونههای شاهد نداشت و تنها به مرور زمان این اثر معنیدار ارزیابی شد (05/0>p). نتیجة افزایش غلظت دیاکسیدکربن، کاهش معنیدار درصد شکرکزدن بود به طوری که کمترین درصد شکرکزدن با نمونههای بستهبندیشده با 85 درصد دیاکسیدکربن + 3 درصد اکسیژن + 12 درصد نیتروژن مشاهده شد (05/0>p). بهطور کلی، با اعمال بستهبندی تحت اتمسفر اصلاحشده حاوی 85 درصد دیاکسیدکربن + 3 درصد اکسیژن + 12 درصد نیتروژن در 4 درجة سانتیگراد بهترین نتایج از نظر حشرهزدایی و نگهداری خرمای رقم سایر به دست آمد.