محمدرضا علیزاده
چکیده
در این تحقیق برخی از خواص فیزیکی، مکانیکی و تبدیل برنج سه رقم محلی متداول به نامهای هاشمی، علیکاظمی و طارم در دو نوع محصول اصلی و رتون بررسی شد. آزمایش به صورت فاکتوریل (2×3) در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در پنج تکرار صورت گرفت. نتایج نشان میدهد که تنها ضخامت و درجة کرویت دانة برنج محصول اصلی (به ترتیب 68/1 میلیمتر و 388/0) به ...
بیشتر
در این تحقیق برخی از خواص فیزیکی، مکانیکی و تبدیل برنج سه رقم محلی متداول به نامهای هاشمی، علیکاظمی و طارم در دو نوع محصول اصلی و رتون بررسی شد. آزمایش به صورت فاکتوریل (2×3) در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در پنج تکرار صورت گرفت. نتایج نشان میدهد که تنها ضخامت و درجة کرویت دانة برنج محصول اصلی (به ترتیب 68/1 میلیمتر و 388/0) به طور معنیدار (01/0>P) کمتر از مقادیر معادل آنها (به ترتیب 71/1 میلیمتر و 398/0) در برنج رتون است. بیشترین طول دانة برنج قهوهای (58/7 میلیمتر) در رقم هاشمی و بیشترین عرض (03/2 میلیمتر)، ضخامت (80/1 میلیمتر)، قطر میانگین هندسی (00/3 میلیمتر)، درجه کرویت (408/0)، سطح دانه (40/25 میلی متر مربع)، جرم مخصوص توده و جرم مخصوص واقعی (به ترتیب 54/561 و 24/1292 کیلوگرم بر متر مکعب) و وزن هزار دانه (96/26 گرم) در رقم علیکاظمی به دست آمده است. بیشترین نیروی گسیختگی در بارگذاری خمشی و عملکرد برنج سالم مربوط به برنج رتون رقم هاشمی (به ترتیب 68/24 نیوتن و 36/81 درصد) و کمترین مقدار معادل آنها در برنج محصول اصلی رقم علیکاظمی (به ترتیب 64/19 نیوتن و 41/73 درصد) تعیین شد (01/0>P). بین نیروی گسیختگی در بارگذاری فشاری ارقام مختلف برنج در دو نوع محصول اصلی و رتون اختلاف معنیدار نیست.